Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Μας εκφράζουν

Advertisement
Template
ΟΛΥΜΠΟΣ
Οι αδίστακτοι μεσιτάδες του Ολύμπου!
11.12.12

Image

Τον Αύγουστο του έτους 2009, δηλαδή περίπου πριν 3,5 χρόνια, ιδρύθηκε η ομάδα «Όλυμπος» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.  Ένας από τους στόχους της ομάδας αυτής είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών  για την άμεση προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου, όπως η  θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κανόνων προστασίας, έτσι ώστε να μην επαφίεται η προστασία του στον πατριωτισμό της διοίκησης και την αντοχή της στις πολιτικές/κομματικές πιέσεις.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Κοινό ψήφισμα φορέων για τον Όλυμπο και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος
24.01.12

Image 

Οι εκπρόσωποι των φορέων και των οργανώσεων που συναντηθήκαμε στην Κατερίνη προκειμένου να συζητήσουμε για τον Όλυμπο και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, συμφωνούμε στα παρακάτω σημεία:

 • Θεωρούμε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία του Ολύμπου. Η καθυστέρηση τόσων ετών στην επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην προστασία και ανάδειξη του μυθικού βουνού. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να υπογραφεί όσο πιο σύντομα γίνεται καθώς θα αποτελέσει το όχημα της αειφορικής ανάπτυξης των παρολύμπιων οικισμών. Η διαχείριση των φυσικών πόρων και η αξιοποίηση τους μπορούν να γίνουν μόνο αν θεσπιστούν κανόνες. Η έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων ευνοεί την εμφάνιση φαινομένων που οδηγούν σε υποβάθμιση.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Οι θέσεις μας για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος
09.10.11

Οι θέσεις της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών»

Image

Είναι σύνηθες φαινόμενο στη χώρα μας, να βαπτίζονται ως αποθήκες, βίλες πολυτελείας εντός προστατευόμενων περιοχών. Λαμβάνοντας υπόψη και την αδυναμία της πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο (βλέπε αυθαίρετο Χριστάκη), θεωρούμε, πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η κατασκευή νέων καταφυγίων στην Β Ζώνη, όπου εκεί βρίσκονται οι ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου.

Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας, διότι σύμφωνα με το ΠΔ θα επιτρέπεται η ίδρυση νέων καταφυγίων, ενώ υπάρχουν ήδη τρία στη συγκεκριμένη Ζώνη (Γ. Αποστολίδης, Χ. Κάκαλος και Σ. Αγαπητός). Όταν πάψει να υφίσταται ο συμβολισμός του μυθικού βουνού, τότε ο Όλυμπος θα καταστεί αυτόματα ένας προορισμός όπως οποιοδήποτε άλλο βουνό της Ελλάδας (με καταπατήσεις, αυθαιρεσίες, όχληση, εκφράσεις μεγαλομανίας και κακογουστιάς κ.λπ.). Το κεφάλαιο για την ανάπτυξη θα έχει τότε προ πολλού εξανεμισθεί και, μάλιστα, ολοκληρωτικά. Κατά τη γνώμη μας, τα καταφύγια πρέπει να χωροθετηθούν μόνο στη Ζώνη Γ’ και, μάλιστα, σε περιορισμένο αριθμό και σε συγκεκριμένους χώρους με προέγκριση χωροθέτησης.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Σε ποιον να εμπιστευθείς τον Όλυμπο;
09.10.11

Αυτός που αγαπάει τον τόπο του, δεν επιτρέπει τη θυσία του στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους.

Image

Στις 26.09.2011, στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, το οποίο έχει κοινοποιηθεί προς διαβούλευση.  Παρόντες ήταν όλοι οι τοπικοί άρχοντες και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι συμφώνησαν σε τρία σημεία:

 • Στην αξιοποίηση και στην ανάδειξη του Ολύμπου
 • Στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στην
 • Ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν άπαντες για τον τόπο τους.

«Δεν θα διαφωνήσει κανείς, πως όλοι αγαπάμε εξίσου τον τόπο μας και θέλουμε το καλύτερο γι’ αυτόν» ήταν η πρόταση που ακούστηκε πολλές φορές από τα χείλη των συμμετεχόντων, ιδίως των πολιτικών προσώπων.

Τελικά, αποδεικνύεται, πως η ηθοποιία δεν χρησιμεύει μόνο στο σανίδι! Οι τεχνικές της μπορούν να φανούν χρήσιμες σε κάθε επαφή με το πλατύ κοινό, ιδιαίτερα της νότιας Πιερίας! Ο γηραιός Όλυμπος χρησιμοποιήθηκε, πολλές φορές στο παρελθόν, από πολιτικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, με στόχο να προσεγγίσουν και να τραβήξουν την προσοχή των πολιτών.  Έτσι λοιπόν, για μια ακόμη φορά, σχεδόν όλοι οι άρχοντες του τόπου, έσπευσαν να καταθέσουν τις αναπτυξιακές τους προτάσεις για το μυθικό βουνό, και εκεί, έπεσαν οι μάσκες.  Προτάθηκε να καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης, να απαλειφθεί εντελώς η ζώνη Γ, να καταργηθεί στο σύνολο του όλο το νομοσχέδιο, να χτιστούν ξενοδοχεία, χιονοδρομικό κέντρο  και τελεφερίκ που θα ανεβάζει τον επισκέπτη από τη θάλασσα κατευθείαν στο θρόνο του Δία! Μάλιστα, ο λαλίστατος  τέως υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, δεν δίστασε να ομολογήσει ότι με δικές του ενέργειες (μεσολάβησε στον κ. Σουφλιά) μπήκε στο ψυγείο η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη το 2004 και δήλωσε ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα!

Διαβάστε περισσότερα...
 
Τον Όλυμπο; Να το βγάλετε από το μυαλό σας!
16.09.11

Από την Πέμπτη 16.09.2011, σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ, γίνεται εκτενής αναφορά στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου». Το σχέδιο αναρτήθηκε στο Διαδικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, 21:00 και θα είναι ανοιχτό για σχόλια μέχρι την 13 Οκτωβρίου 2011, 23:59 (βλέπε http://www.opengov.gr/minenv/?p=2664 ) .

Image

Για μεγέθυνση κάντε κλικ στο γράφημα.

Μετά λοιπόν από έναν αγώνα πολλών ετών –Θεού θέλοντος- θα διευρυνθεί ο θεσμοθετημένος με βασιλικό διάταγμα από το 1938 Εθνικός Δρυμός Ολύμπου και η προστατευόμενη περιοχή θα ορίζεται πλέον σε ευρύτερα όρια. Με άλλα λόγια, επιτέλους, θα ικανοποιηθεί το αίτημα της επέκτασης των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, για το οποίο η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, εδώ και δύο χρόνια, οργανώνει τη συλλογή ψηφιακών υπογραφών μέσα από μια διεθνή καμπάνια για την ανάγκη άμεσης νομικής προστασίας του βουνού των Θεών.

Ένα από τα 4 αιτήματα της ομάδας μας προς το ΥΠΕKA, το ΥΠΠΟ και τη Δασική Υπηρεσία ήταν η «θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κανόνων προστασίας έτσι ώστε να μην επαφίεται η προστασία στον πατριωτισμό της διοίκησης και την αντοχή της στις πολιτικές/κομματικές πιέσεις.» Βλέπε αίτηση για την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου εδώ .

Διαβάστε περισσότερα...
 
Εσύ τα έκαψες
24.08.10

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ,
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010
Φωτογραφικό υλικό: Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

Ενα από τα θαύματα της ελληνικής φύσης, το φοινικόδασος της Πρέβελης, από χθες δεν υπάρχει.

Image 

Σημ. "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ" Το φοινικόδασος της Πρέβελης πριν την καταστροφή

Για την ακρίβεια, υπάρχει μόνο το μισό. Σαν να λέμε, έμεινε ο μισός Παρθενώνας...

Η φωτιά ξέσπασε στις 5 το πρωί (!) κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ήδη διασπασμένες σε δύο άλλες κοντινές πυρκαγιές. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Την ίδια μέρα, η τέταρτη (!) φωτιά μέσα σ' ένα 20ήμερο στην Κάρυστο κατάφερε κι έκαψε ένα από τα ωραιότερα δασικά τοπία της χώρας. Αφού το υπόλοπο είχε καεί από διπλό εμπρησμό το 2009.

Ποιος έβαλε τις φωτιές και καίει τη χώρα; Οι κάτοικοί της. Ετσι, χωρίς φτιασιδώματα και περιστροφές: Οι κάτοικοί της. Οχι αυτοί που βάζουν τις φωτιές. Αυτοί που δεν τις σβήνουν.

Image 

Σημ. "Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ" Το φοινικόδασος της Πρέβελης σήμερα...

Δεν μιλάμε για τους πυροσβέστες και τ' αεροπλάνα. Δεν μιλάμε για τους εθελοντές και τους δασοπυροσβέστες. Μιλάμε για τον ελληνικό πληθυσμό.

Ηελληνική κοινωνία δεν φημίζεται για τη συλλογικότητά της. Το αντίθετο μάλιστα. Ο καθένας προσπαθεί να σώσει το σπιτάκι του, την οικογενειούλα του, το τομαράκι του. Αυτός είναι ο κανόνας. Είτε πρόκειται για τη φορολογία είτε για την πλημμύρα είτε για τον σεισμό είτε για τη φωτιά.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Επιτακτική ανάγκη η προστασία του Ολύμπου!
16.05.10

Εντός διμήνου, κανόνες χρήσης  γης και προστασίας εντός της προστατευόμενης έκτασης του Πιερικού Ολύμπου. Ικανοποίηση από τις Περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σαφής η τοποθέτηση του ΥΠΠΟ, ικανοποιεί ένα από τα τρία βασικά αιτήματα της ομάδας μας.

Φίλες και φίλοι,

Στις 12 Μαΐου 2010 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των 4 βουλευτών, εκπροσώπων των φορέων της Πιερίας, υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου και εκπροσώπων Περιβαλλοντικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Νομό. Αντικείμενο της 3ωρης σύσκεψης ήταν η εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου στον Πιερικό/Μακεδονικό Όλυμπο και τα μέτρα νομικής προστασίας του βουνού των θεών.

25 χρόνια μετά την κήρυξη του Ολύμπου ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ αποφάσισε να δώσει τέλος στην ασυνεννοησία και στη βαθιά διάσταση που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Image

Ο αρχαιολογικός/ιστορικός Όλυμπος (θεσσαλικός + πιερικός), κήρυξη του 1985 από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Ορίζονται ζώνες προστασίας για τον Πιερικό Όλυμπο, ενώ θα ακολουθήσουν και για τον Θεσσαλικό.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Απίστευτη ομορφιά...
09.05.10

Νερό: «Δημιουργήθηκα μια φορά και από τότε δε σταμάτησα να δίνω ζωή. Αυτή είναι η ιστορία μου στο βουνό των θεών. Βοήθησέ με να επιβιώσω χωρίς να με μολύνεις κι εγώ θα συνεχίσω να δίνω ζωή για πάντα στο είδος σου."

Απολαύστε την απίστευτη ομορφιά ενός παρθένου βουνού.
Μεθύστε με τα κρυστάλλινα νερά του.

Βοηθείστε να προστατέψουμε το μοναδικό αυτό στολίδι από τον «αναπτυξιακό» λύκο και τους φίλους του. Βοηθείστε να αποτρέψουμε τα βραχείας πνοής σχέδιά τους: Να δημιουργήσουν νέες καταστάσεις στο χώρο της ορεινής υπαίθρου, παρά τις επιταγές της οικολογικής αρτιότητας, της περιφρούρησης του τοπίου και της προστασίας των πολιτιστικών μας αγαθών.

Στηρίξτε την προσπάθεια της επέκτασης των ορίων του Εθνικού Δρυμού! Παρακαλώ, μην το αμελήσετε, καταθέστε την ψηφιακή σας υπογραφή εδώ και διαδώστε το!

Γίνε μέλος της ομάδας στο FACEBOOK

 
Το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν
24.04.10

Έφης Πουλάκη-Παντερμαλή: Το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν 
(σημ: επικεφαλίδα της εφημερίδας Πολιτεία,  Κυριακή, 18 Απρίλιος 2010 21:51)

Image 

Το δημόσιο βήμα (των τοπικών ΜΜΕ) επέλεξε η Προϊσταμένη της Κ.Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πιερίας Έφη Πουλάκη-Παντερμαλή για να απαντήσει στην αήθη επίθεση που δέχτηκε (εν απουσία της) από αυτοδιοικητικούς παράγοντες και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας, με αντικείμενο τα προβλήματα που δημιουργούνται στο νομό από τη γενική κήρυξη του Ολύμπου ως «αρχαιολογικού-ιστορικού τόπου».

Η επί προσωπικού απάντηση της Προϊσταμένης της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Πιερίας έχει ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα...
 
Άσχημα τα μαντάτα για τον Όλυμπο!
24.04.10

Ζητούν την κατάργηση του αρχαιολογικού νόμου και του Διατάγματος για την προστασία από το ΥΠΠΟΤ του Ολύμπου για να μπορούν να εκμεταλευτούν τον όρος σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς χωρίς την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού...

Image 

Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας,

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τον Όλυμπο και την κοινή μας προσπάθεια.  Μετά τα Χριστούγεννα δεν είχαμε καμία πληροφόρηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με το αίτημά μας για την επέκταση του Εθνικού Δρυμού. Ούτε είχαμε πληροφόρηση για ζώνες προστασίας όλου του ορεινού όγκου από το ΥΠΠΟΤ. Αντίθετα, πριν λίγες μέρες, σε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Κατερίνη, σχεδόν σύσσωμοι πολιτικοί παράγοντες και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων της Πιερίας, «σταύρωσαν» μία από τις (κακώς) απούσες (κατόπιν οδηγίας) από τη συνεδρίαση συναρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες προστασίας.   Αποφάσισαν μάλιστα να επισκεφθούν τον Υπουργό Πολιτισμού για να ζητήσουν .την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης του 1985 (Μελίνας Μερκούρη) που κήρυξε τον Όλυμπο ως «ιστορικό-αρχαιολογικό τόπο», την κατάργηση του Αρχαιολογικού Νόμου (!!!!) και την απομάκρυνση της εφόρου αρχαιοτήτων Κατερίνης κ. Έφης Πουλάκη-Παντερμαλή.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Το έγγραφο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που αποσιωπήθηκε...
24.04.10

Εγγραφο αρ. 701/16 Φεβ. 2010 προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΖ ΕΠΚΑ το οποίο διανεμήθηκε μεν αλλά αποσιωπήθηκε από όλους κατά την διάρκεια της φοβερής και μη αρμόζουσας στον πολιτισμό μας συνεδρία του νομαρχιακού συμβουλίου Πιερίας.

Θέμα: Πρόσκληση παρουσίας σε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου σχετικά με τον Ολυμπο και την προστασία του

Σχετ. 01/οικ 87/06-02-10 έγγραφό σας

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας υπενθυμίζουμε ότι στην σύσκεψη πρέπει να συμμετέχουν όλες οι συναρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟΤ.  Η συνεννόηση ωστόσο επί της ημερομηνίας πρέπει να έχει προηγηθεί, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ανειλημμένες υποχρεώσεις των υπηρεσιών, όπως πχ. στην παρούσα περίπτωση που ανειλημμένες υποχρεώσεις είναι δυνατόν να μην επιτρέψουν την Εφορεία μας να συμμετέχει.  Επί του θέματος  πάντως και προκειμένου να είστε ενήμεροι των θεμάτων εκ μέρους της Εφορείας  μας παρακαλούμε να γνωρίζετε τα εξής:

Διαβάστε περισσότερα...
 
Σχεδιάζονται τρία μυθολογικά πάρκα στον Όλυμπο
09.04.10

«Ήταν δάσος. Αποχαρακτηρίστηκε και έγινε χορτολιβαδική έκταση. Φοβάμαι ότι στο μέλλον θα γίνει τσιμέντο». Τα λόγια αυτά, της εφόρου Εφης Πουλάκη - Παντερμαλή, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήταν χαρακτηριστικά ως προς τους λόγους που τη σπρώχνουν να σχεδιάζει προγράμματα σωτηρίας του βουνού των θεών, του Ολύμπου. Ενός βουνού που επειδή «αποτελεί τεκτονικό παράθυρο», όπως είπε ο γεωλόγος Ηλίας Μαριολάκος, «δεν σταματά να ψηλώνει».

Image 

Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων (Ακρόπολη)

Διαβάστε περισσότερα...
 
Μέτρα δασοπροστασίας για το 2010
06.03.10

Image

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων εντός των δασικών εκτάσεων κατά τις επικίνδυνες για εκδήλώση πυρκαγιάς ώρες και περιόδους αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη, για τη φύλαξη των δασών και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. To πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί κατά την προσεχή αντιπυρική περίοδο.

Όπως δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη «Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση στην αυστηρότερη διαχείριση της εποχούμενης κίνησης στα δάση με τον αυστηρό έλεγχο της κίνησης στους δασικούς δρόμους και την επέκταση των απαγορεύσεων κίνησης και παραμονής στα δάση τις περιόδους και ώρες υψηλής επικινδυνότητας».

Διαβάστε περισσότερα...
 
Θετική, η πρώτη απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
25.12.09

Επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου

Το Υπουργείο υποστηρίζει το αίτημά μας, το οποίο θα εξετασθεί άμεσα από την αρμόδια υπηρεσία

Image 

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, 25 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 20:00, λάβαμε την παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή (eMail) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  σχετικά με τη συλλογή ψηφιακών υπογραφών και το αίτημά μας για την Επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου.

Η επιστολή κοινοποιείται στα μέλη, τους φίλους της ομάδας και τα ΜΜΕ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμία απάντηση
23.12.09

Φίλες και φίλοι,

Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009 κατατέθηκαν με συστημένη επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ.  Παπανδρέου (RE669374349GR) και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (RE669374370GR), 2.411 ψηφιακές υπογραφές και επιστολή με κεντρικό αίτημα την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου.  Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμία απάντηση. Βλέπε κατάσταση συμμετοχών.

Σύμφωνα με το Πολεοδομικό Γραφείου Ελασσόνας, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009, σε απάντηση που έστειλε στη WWF Hellas, «το Δασαρχείο Ελασσόνας συνέταξε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, επέβαλλε πρόστιμο αυθαιρέτου και  βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκρότηση συνεργείου κατεδαφίσεως».

Η τελευταία φορά που μπορέσαμε να βρεθούμε στην περιοχή του αυθαιρέτου κτίσματος ήταν η 1η Νοεμβρίου, όταν έπεσαν τα πρώτα χιόνια.

Image 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η απάντηση από επίσημα χείλη: Το κτίσμα είναι παράνομο!
23.10.09

Image

Φίλες και φίλοι,

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, την 16 Οκτωβρίου 2009, κατέθεσε αναφορά-καταγγελία στη Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών της  WWF-Hellas σχετικά με την ανέγερση της αυθαίρετης κατασκευής στον Όλυμπο. Τα μέλη της Νομικής Ομάδας της  WWF-Hellas στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της ΕΟΔνΠ και διέθεσαν κάθε είδους πληροφορίες απαντώντας στα αγωνιώδη ερωτήματα των μελών μας. Ταυτόχρονα κατέθεσαν εγγράφως σειρά ερωτημάτων στις παρακάτω υπηρεσίες των Νομών Λάρισας και Πιερίας:

 • Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
 • Διεύθυνση Προστασίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Ν.Α. Λαρίσης
 • Δασαρχείο Ελασσόνας
 • Πολεοδομικό Γραφείο Ελασσόνας

Βλέπε έγγραφο της Οργάνωσης από την 22.10.2009,
Αριθμ. Πρωτ. 554 με θέμα: "Αυθαίρετο κτίσμα στον Όλυμπο" προς τις παραπάνω υπηρεσίες.

Σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009 ενημερωθήκαμε από την WWF Hellas για την απάντηση του Πολεοδομικού Γραφείου Ελασσόνος σχετικά με την αυθαίρετη κατασκευή. Στο έγγραφο της υπηρεσίας, το οποίο αποτελεί την πρώτη επίσημη έγγραφη απάντηση των κρατικών αρχών, αναφέρονται τα παρακάτω:

 • στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής
 • το Δασαρχείο Ελασσόνας συνέταξε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και επέβαλλε πρόστιμο αυθαιρέτου
 • βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκρότηση συνεργείου κατεδαφίσεως

Βλέπε απάντηση του
Πολεοδομικού Γραφείου Ελασσόνος από την 23.10.2009, Αριθμ. Πρωτ. 1387

Η συντονιστική επιτροπή της ομάδας "Όλυμπος", εκ μέρους όλων των μελών της ΕΟΔνΠ, ευχαριστεί θερμά τη Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών της  WWF-Hellas για τις ενέργειές της και τη βοήθεια που παρείχε στην ομάδα μας.

 
Οι ύπουλοι δρόμοι του Ολύμπου
23.10.09

Εξηγείστε στους φίλους σας, στους γνωστούς σας τον κίνδυνο των διανοίξεων δρόμων!

Οι διανοίξεις "αγροτικών" δρόμων προς τις ψηλές κορφές φέρουν με μαθηματική ακρίβεια το θάνατο του βουνού. Η ταχεία πρόσβαση με μηχανοκίνητα παντός είδους σε τοποθεσίες κοντά στις ψηλές κορυφές, μέσα από παράνομους "αγροτικούς" δρόμους, η ανύπαρκτη νομική προστασία του βουνού και η έλλειψη παιδείας, είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός, ένα κοκτεϊλ το οποίο φαίνεται να μεθά τον νεοέλληνα.

Απολαύστε τον:

Image

Κάποιοι αγροτικοί δρόμοι, αν και μαχαιριές στην καρδιά του βουνού, οδηγούν πράγματι σε κτηνοτροφικές μονάδες και είναι απαραίτητοι.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Παραδίδονται οι πρώτες 2.000 υπογραφές
22.10.09

Επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου και της προστασίας του 

Image 

Παραδίδονται οι πρώτες 2.000 υπογραφές
στα αρμόδια υπουργεία και στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου

Συμμετέχουν 114 Καθηγητές Πανεπιστημίου και διδάκτορες από 23 χώρες.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λάρισα, Κολονία, Καβάλα, Ηράκλειο Κρήτης, Πειραιάς, Ιωάννινα, Λονδίνο
οι δέκα πρώτες πόλεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή

 

ΠΡΟΣ:
1. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
2. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

ΚΟΙΝ:
1. κ. Γ. Παπανδρέου, Πρωθυπουργό

Θέμα: Επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου και της προστασίας του

Αξιότιμοι  κύριοι Υπουργοί, συναρμόδιοι για την προστασία του Ολύμπου

Ο Όλυμπος  είναι το όρος σύμβολο του ελληνικού μύθου και της ευρωπαϊκής ιστορίας με διεθνή ακτινοβολία που συμβάλει σε υψηλό/αναβαθμισμένο  επίπεδο για την τουριστική προβολή του τόπου. Είναι ταυτόχρονα και ένα μνημείο της Φύσης του ωραίου πλανήτη μας, ένα μοναδικό σύμπλεγμα χλωρίδας,  πανίδας, γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών  και μικροκλιμάτων. Είναι ακόμη, ένας χώρος καταφυγής,  άθλησης και ψυχαγωγίας του απλού σύγχρονου  ανθρώπου της κοινωνίας μας,  του ανθρώπου που είναι πιεσμένος κάτω από το τσιμέντο που αδιάκριτα και άκριτα κάλυψε το ιστορικό ελληνικό τοπίο και τις ψυχές που το κατοικούν. 

Είναι τέλος ένα πεδίο δοκιμής τον αντοχών και της σχέσης με τη φύση εκατομυρίων ορειβατών, περιπατητών, και εραστών της Γης από όλες τις γωνιές του πλανήτη μας.
Ο σεβασμός λοιπόν εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και των πολιτών οφείλει να  είναι δεδομένος. Αλίμονο όχι ακόμη, αφού κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να χτίζουν ανενόχλητοι αυθαίρετα, ακόμη και στο υψόμετρο των 2.500 μ.,  δηλαδή ακόμη και δίπλα στις υψηλότερες κορυφές του, όπου είναι δυνατόν να ανέβει κανείς οδικώς, χάρη στην προφανώς αυθαίρετη (ελπίζουμε) διάνοιξη δρόμου (βλέπε κοινοποίηση στο υπουργείο σας με fax την 14.10.2009, 15:30).

Ο Ολυμπος, δυστυχώς, όπως θα διαπιστώσετε όταν ασχοληθείτε, δεν προστατεύεται θεσμικά όπως  θα έπρεπε προ πολλού να έχει συμβεί. Το 1938, οι κορυφές του οριοθετήθηκαν ως Εθνικός Δρυμός.  Από το 1985 το σύνολο του γεωγραφικού του χώρου κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικός/αρχαιολογικός τόπος, χωρίς όμως να θεσμοθετηθούν ζώνες χρήσεων γης και προστασίας. Το 2004 κατατέθηκε από τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τις ζώνες προστασίας και χρήσεων γης ενός μικρού σχετικά τμήματος του γεωγραφικού χώρου του Ολύμπου. Παρέμειναν ωστόσο στα συρτάρια των υπηρεσιών όπου απεστάλησαν. 
Ως συνέπεια των ανωτέρω και με την εξαίρεση των 38.000 στρεμμάτων του έτους 1938 (!) ο Ολυμπος είναι σήμερα γυμνός απέναντι στην άκριτη εκμετάλλευση και σε επίδοξους καταπατητές του.

Με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, εδώ και ένα μήνα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή ψηφιακών υπογραφών στο διαδίκτυο, με κεντρικό αίτημα την άμεση επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού και της ολοκληρωμένης θεσμικής προστασίας ολόκληρου του γεωγραφικού χώρου του Ολύμπου.

Σήμερα, σας αποστέλουμε τα ονόματα των πρώτων 2.000 πολιτών από 23 χώρες του κόσμου, οι οποίοι στηρίζουν το αίτημά μας. Μεταξύ των συναιτούντων συγκαταλέγονται και 104 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι (καθηγητές πανεπιστημίων και διδάκτορες) από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική.

Η διαδικασία συλλογής ψηφιακών υπογραφών και η παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης, για την αδυναμία της χώρας μας να προστατέψει αυτό το μνημείο παγκόσμιας φυσικής ιστορίας, θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων μπορείτε να πληροφορείστε σε πραγματικό χρόνο στον ιστότοπο της ομάδας μας: http://www.ecss2006.com/topos/OLYMP0Total.asp

Ολοι εμείς που υπογράφουμε, αλλά και όλοι εκείνοι που θα συνυπογράψουν το αίτημά μας στο επόμενο χρονικό διάστημα, σας παρακαλούμε

 • να υπογραφεί άμεσα από τους συναρμόδιους υπουργούς η έτοιμη ήδη ΚΥΑ, που συνοδεύει την ΕΠΜ και παράλληλα να θεσμοθετηθούν με συνεργασία των δύο υπουργείων σας οι κανόνες χρήσεων γης και προστασίας για όλο τον υπόλοιπο γεωγραφικό χώρο του Ολύμπου.  
 • να κατεδαφιστεί άμεσα το παράνομο κτίσμα στην τοποθεσία «Χριστάκη» στα 2.500μ και να κλείσει οριστικά ο παράνομος δρόμος που οδηγεί σε αυτό το σημείο.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την την προσοχή σας και  παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που προτίθεστε να προβείτε.

Με τιμή
Η συντονιστική επιτροπή της ομάδας «Όλυμπος»

Πρασκίδης Χρήστος
Βάνα Πατέρα
Νικόλαος Καραγιαννίδης
Μανώλης Παπάς
Γεωργία Τσανάκα
Νάντια Πατέρα
Ηλίας Τσολακίδης

 
Ποιες υπηρεσίες γνωρίζουν για το αυθαίρετο;
20.10.09

Η έγγραφη καταγγελία των "Φίλων του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008" την 4. Σεπτεμβρίου 2009 είχε ως αποδέκτες τις παρακάτω υπηρεσίες:

 • Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας
  Κούμα & Μ. Αλεξάνδρου, 41110  Λάρισα
 • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
  Φαράγγι Ενιπέα, 602 00  Λιτόχωρο
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Δασών
  Τσιμισκή 5, 412 23 Λάρισα
 • Δασαρχείο Ελασσόνας
  6ης Οκτωβρίου 169, 402 00  Ελασσόνα
 • ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
  23ης Οκτωβρίου 66-68, 412 23 Λάρισα
 • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας – Διεύθυνση Πολεοδομίας
  Διοικητήριο, Πλατεία Νομαρχίας, 412 22  Λάρισα
 • Δήμος Ολύμπου
  40 200  Καλλιθέα Ελασσόνας
 
Το αυθαίρετο στον Ολυμπο απέκτησε και ...σκεπή!
20.10.09

Image

Foto: Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 08

Ποιο είναι το "δόντι" αυτών που αγνοούν επιδεικτικά και προκλητικά το νόμο; 

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο άρθρο μας με τίτλο "Κάποιοι "κάνουν πλάτες" στους παρανομούντες!", θέσαμε μια σειρά από θέματα, όπως η ευθύνη όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη συνέχιση των εργασιών στο αυθαίρετο κτίσμα στον Ολυμπο. Θέσαμε το απλό ερώτημα, πότε επιτέλους θα παρέμβουν οι κρατικές υπηρεσίες αυτού του τόπου για να εφαρμόσουν το νόμο, γιατί, παρά τις καταγγελίες πολιτών, οργανώσεων, εθελοντικών ομάδων και ΜΜΕ, οι εργασίες συνεχίζονται ακατάπαυστα εδώ και 45 ημέρες!

Ομως, όλες οι φωνές αυτές, σε αυτό το απίστευτο κράτος, φαίνεται να είναι απλά φωνές βοώντων εν τη ερήμω! Σήμερα, οι φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 2008 καταγγέλουν για μια ακόμη φορά την αδυναμία της πολιτείας να προστατέψει το βουνό των θεών από τους παρανομούντες και δημοσιεύουν νέο φωτογραφικό υλικό, όπου το αυθαίρετο κτίσμα απέκτησε και σκεπή.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Κάποιοι "κάνουν πλάτες" στους παρανομούντες!
14.10.09

Την Κυριακή 11.10.2009 ξεφόρτωσαν ένα φορτηγό άμμο...και συνεχίζουν!

Image

Είναι πλέον οφθαλμοφανές, πως κάποιες υπηρεσίες που έπρεπε να σταματήσουν την κατασκευή του αυθαιρέτου, δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους!

Κάποιοι "κάνουν πλάτες" στους παρανομούντες! Πότε επιτέλους θα παρέμβουν οι κρατικές υπηρεσίες και θα εφαρμόσουν το νόμο; Οταν το αυθαίρετο θα αποκτήσει και ρεύμα; Μέχρι που θα επιτρέψετε να ανέβουν τα φορτηγά;Τι περιμένετε; Να δείτε μπετονιέρες, τσιμέντα, αμμοχάλικα και Y-Tong στο θρόνο του Δια;

Διαβάστε περισσότερα...
 
Κι όμως! Κάποιοι συνεχίζουν να χτίζουν!
12.10.09

Την 4. Σεπτεμβρίου 2009 οι "Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 2008" καταγγέλουν την κατασκευή ενός νέου κτίσματος στη θέση Μεγάλη Γούρνα Ολύμπου, σε υψόμετρο 2450 μέτρα, δίπλα ακριβώς στο υπάρχον καταφύγιο ανάγκης, το επονομαζόμενο «Καλύβα Χριστάκη», εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Στην καταγγελία τους αναφέρουν:  "Το νέο αυτό κτίσμα έχει διαστάσεις περίπου 14x6 μέτρα και η διαδικασία κατασκευής του αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει αρκετά ..."

Image 

Φωτ. 1: Γι αυτό το κτίσμα δεν εκδόθηκε ποτέ οικοδομική άδεια

Από την ημέρα εκείνη μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί όλες οι κρατικές υπηρεσίες, ειδικότερα εκείνες που έγιναν αποδέκτες της καταγγελίας, με στόχο την παύση των παράνομων εργασιών. Τοπικά αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, με εκτενή ρερορτάζ, έχουν κάνει το θέμα γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και όμως! Κάποιοι συνεχίζουν να χτίζουν!

 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Το θέμα της προστασίας του Ολύμπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
07.10.09

Image 

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ομάδας μας, το θέμα της προστασίας του Ολύμπου έχει φτάσει πλέον και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, με μια συντονισμένη καμπάνια, ενημερώσαμε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το βουνό των θεών. Σήμερα πληροφορηθήκαμε πως την 1 Οκτωβρίου 2009 κατατέθηκε  από τον ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη η παρακάτω ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Διαβάστε περισσότερα...
 
Και μη διανοηθεί κανείς να δικαιολογηθεί λέγοντας "έλα μωρέ"...
21.09.09

ΓΝΩΜΗ Αλίμονο Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία, Σεπ 10, 2009

Ο Όλυμπος δεν είναι τυχαίο βουνό. Δεν είναι μόνο το βουνό των (δώδεκα) θεών σε μια ωραία καρτποστάλ ή σε κάποιο φυλλάδιο τουριστικής προβολής.

Image

Είναι ένα μοναδικό σύμπλεγμα χλωρίδας και πανίδας. Χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας.  Ένα πεδίο δοκιμής τον αντοχών του ανθρώπου και της σχέσης του με τη φύση. Εκατομμύρια ορειβάτες, περιπατητές, λάτρεις της φύσης έχουν ανέβει στον ξακουστό σε όλες τις γωνιές της Γης  Όλυμπο.

Ο σεβασμός στον Όλυμπο πρέπει, λοιπόν, να είναι δεδομένος. Αλίμονο, όχι από όλους, αφού κάποιοι βρήκαν τον τρόπο να χτίσουν αυθαίρετο σε υψόμετρο 2.500 μ.

Άλλος θα πει ότι αυτό έγινε επειδή δεν υπάρχει έλεγχος, άλλος ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο προστασίας, ότι θα έπρεπε οι φορείς και τα υπουργεία να είχαν προλάβει το κακό κοκ.

Κανείς δεν θα μιλήσει για τη νοοτροπία μας να ασχημαίνουμε καθετί ωραίο που μας έκανε δώρο η φύση.

Καταπατήσαμε δάση, ακτές, βουνά και εξοχές. Γιατί ο  Όλυμπος να μείνει αλώβητος, όταν όποιος θέλει μπορεί να παίρνει αυτό που έχει βάλει στο μάτι;

Και μη διανοηθεί κανείς να δικαιολογηθεί λέγοντας "έλα μωρέ, ένα μικρό καταφύγιο πήγαν να κάνουν κάτι ορειβάτες!", γιατί με αυτά και με εκείνα κάτι λάτρεις της θάλασσας δεν άφησαν αιγιαλό για αιγιαλό. 

 
Επιστολή προς όλους τους υποψ. βουλευτές Πιερίας και Λάρισας
18.09.09

Image 

Προς τους υποψ. βουλευτές των νομών Πιερίας και Λάρισας , όλων των κομμάτων

Αξιότιμε κ. υποψήφιε βουλευτή,

Ο μυθικός Ολυμπος, δυστυχώς, δεν προστατεύεται νομικά όσο θα έπρεπε. Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες επέκτασης της προστασίας του, όμως οι σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί, ποτέ δεν απέκτησαν νομική ισχύ. Η τελευταία από τις μελέτες αυτές, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), επεκτείνει τα όρια του Δρυμού σε 238.000 στρέμματα, όμως εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ψηφιακές αιτήσεις για την επέκταση των ορίων του Ολύμπου
15.09.09

Image

Φίλες και φίλοι,
όσοι αγαπάτε τη φύση και το ιστορικό ελληνικό περιβάλλον, όσοι κάτι έχετε ακούσει κάποτε για τον Ολυμπο, παρακαλώ πολύ:

 • υπογράψτε το αίτημα για τη θεσμοθέτηση κανόνων προστασίας στο όρος των θεών, και
 • προωθήστε τo παντού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ξεκίνησε μια νέα δράση, τη Συλλογή Ψηφιακών Αιτήσεων, με στόχο την άμεση επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Ο Ολυμπος, δυστυχώς, δεν προστατεύεται νομικά όσο θα έπρεπε. Με διάταγμα του 1938(!!!), προστατεύεται μόνο μια περιορισμένη έκταση 38.500 στρεμμάτων (τμήμα των κορυφών και της ανατολικής πλαγιάς του βουνού). Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες επέκτασης της προστασίας, όμως οι σχετικές μελέτες που έχουν συνταχθεί, ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ. Η τελευταία από τις μελέτες αυτές ονομάζεται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και επεκτείνει τα όρια του Δρυμού σε 238.000 στρέμματα, όμως εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Στόχος της δράσης αυτής είναι η άσκηση πίεσης στους επόμενους υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπ. Πολιτισμού, με την κατάθεση χιλιάδων υπογραφών, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους με την νέα κυβέρνηση. Το Προεδρικό Διάταγμα που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου, πρέπει να συνταχθεί και να προωθηθεί ΑΜΕΣΑ!

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΩΡΑ, ΕΔΩ

Αν έχετε απορίες, ρωτήστε  !
Αν διαφωνείτε, πείτε τους λόγους!
Αν θέλετε κάτι να συμπληρώσετε , τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας είναι πρόθυμοι να το ακούσουν.

Τέλος, παρακαλούμε να γνωρίζετε, ότι καμία σχέση δεν έχει το παρόν με εκλογές και κόμματα. Δυστυχώς συνέπεσαν χρονικά.

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

 

 
Νέα αυθαίρετη παρέμβαση στον Όλυμπο
07.09.09

Ανεγείρεται κτήριο στα 2450 μ.!

Image 

Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008  έχουμε διακηρύξει δημόσια ότι ο Όλυμπος, ο ανεκτίμητος αυτός πλούτος φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς, δεν προστατεύεται πραγματικά! Λείπει ένα ισχυρό πλέγμα αποτελεσματικής νομικής προστασίας αλλά και η απαραίτητη εγρήγορση για την εφαρμογή του ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου που είναι σήμερα σε ισχύ.

Η άποψή μας αυτή καθημερινά επιβεβαιώνεται. Ένα νέο κρούσμα προσβολής στο Ολυμπικό τοπίο διαπιστώσαμε αυτές τις μέρες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση ενός κτίσματος (νέο καταφύγιο;) σε υψόμετρο 2450 μ., πολύ κοντά στις ψηλές κορυφές  και μέσα στην περιοχή που  (υποτίθεται ότι) προστατεύεται! Πιο συγκεκριμένα:  Το ανεγειρόμενο κτίσμα βρίσκεται στη θέση «Μεγάλη Γούρνα Ολύμπου» δίπλα ακριβώς στη λεγόμενη «καλύβα Χριστάκη»  που είναι χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο ανάγκης. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίσμα διαστάσεων 6 χ 14 μ. περίπου, χωρίς κολώνες και με τοιχοποιία που έχει προχωρήσει στο 1 μ. περίπου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Φαίδρα, θέλεις να έρθεις...?
29.08.09

Αν ήμουν ποιητής θα είχα σωπάσει μπροστά σε αυτό το θέαμα.
Μπορείς μόνο να κοιτάς κι αν έχεις 100 μάτια ακόμη καλύτερα μα και πάλι δεν φτάνουν.
Οι λέξεις και οι σκέψεις είναι τόσο μα τόσο μικές και λίγες μπροστά σε αυτό το θέαμα.
Πως να τολμήσω να εκφράσω λεκτικώς τα όσα έχω δει και έχω ζήσει σε αυτό το βουνό όλα αυτά τα χρόνια?

Image

 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Template
Template Template Template

Με δυο λόγια

Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη. Πράγματι έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά, και είναι τιμή μας να σας έχουμε αρωγούς στην προσπάθειά μας αυτή.

Οι "Γιατροί του Κόσμου"

 
Studentsdesign