Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Μας εκφράζουν

Advertisement
Template
Οι πληγές του
Η ύπουλη διάνοιξη του «αγροτικού» δρόμου
21.02.10

Αίτημα για επέκταση των ορίων του Ολύμπου πριν 21 χρόνια!

Στις 14 Αυγούστου 1988, πριν από 21 χρόνια, στην ετήσια ορειβατική συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΕΣΕ), στο καταφύγιο του ΣΕΟ Θεσσαλονίκης „ΓΙΟΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ“ στον Ολυμπο, μια ομάδα ορειβατών, αποφασίζει να υψώσει τη φωνή της απέναντι στις ολοένα και αυξανόμενες προσπάθειες παρέμβασης στο φυσικό χώρο του Ολύμπου και όλων των βουνών της Ελλάδας. 

Image 

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο Χρήστος Πρασκίδης, Μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και της συντονιστικής Επιτροπής της δράσης „Ολυμπος“, ο οποίος καταθέτει σήμερα τα ντοκουμέντα της συνάντησης, κάτω από τις κορυφές του Ολύμπου και γράφει:

Διαβάστε περισσότερα...
 
Μαχαιριά στα στήθια του βουνού. Δρόμοι της ντροπής!
19.02.10

Μπορεί η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη να μην αφορά άμεσα τον Όλυμπο και το σημερινό του χάλι. Επιμένω όμως, πως η δήλωση αυτή πρέπει να φιλοξενηθεί, μαζί με τις παρακάτω αεροφωτογραφίες στην πρώτη σελίδα του ιστοχώρου μας, μαζί με τα υπόλοιπα άρθρα που αφορούν την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου.

Είναι ντροπή! Μεγάλη ντροπή και κατάντια, να επικαλείται κανείς την ανάπτυξη, τη βελτίωση των αριθμητικών μεγεθών, την ευημερία των πολιτών και να γαμαρίζει την ιστορία, τον πολιτισμό και το μέλλον μιας χώρας.

Image 

Ο δρόμος Λεπτοκαρυά - Καρυά στον Μακεδονικό Όλυμπο

Διαβάστε περισσότερα...
 
Φυσιολάτρες με ...αυτοκίνητα στον Όλυμπο!
21.02.10

Πηγή: http://larisaperivallon.wordpress.com/2008/01/13/olimpos-2/

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψαν την περασμένη Τετάρτη Περιφέρεια, Νομαρχία και φορείς της επαρχίας Ελασσόνας, που επισκέφθηκαν την περασμένη Τετάρτη το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρομίας (ΚΕΟΑΧ) στον Ολυμπο, μετά από πρόσκληση του διοικητή της 1ης Στρατιάς στρατηγού Παύλου Γιαγκούλη.

Image

Οι συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κατέτειναν σε ορισμένα βασικά σημεία:

Πρώτον: όπως τόνισε με έμφαση ο νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός, ο δρόμος Σπαρμός – Βρυσοπούλες, μήκους 12 χλμ., είναι ένας δρόμος απόλυτα συμβατός με το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη και τελευταία παρέμβαση που γίνεται στον Άνω Όλυμπο. Τυχόν τουριστικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο μέλλον, οριοθετούνται αποκλειστικά στον Κάτω Όλυμπο, στην περιοχή του Σπαρμού, της Καλλιθέας, της Συκαμινέας, της Καρυάς και γενικά στο πλέγμα των παρολύμπιων χωριών που έχουν ήδη τις πρώτες υποδομές ικανές να φιλοξενούν επισκέπτες.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο Όλυμπος σε πολιορκία! Ορυχεία στα πόδια του!
19.02.10

Πολλαπλασιάζονται τα ορυχεία στους πρόποδές του!

Image  

Είναι γνωστές οι πολυετείς αντιδράσεις για τις παρεμβάσεις που απειλούν τον Όλυμπο και οι οποίες γίνονται από τους πρόποδες του βουνού, μέχρι και τις κορυφές του. Θυμίζουμε, το πεδίο βολής Λιτοχώρου και τις επεκτάσεις του,   το αυθαίρετο καταφύγιο στα 2,700 μ. υψόμετρο, τα ξενοδοχεία και τις βίλες στα δάση, οι παράνομες ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων, οι παράνομες κατατμήσεις αγροτεμαχίων, τα επιχειρηματικά σχέδια για χιονοδρομικά και θέρετρα, για "θεματικά πάρκα", αρχαίες πόλεις κτλ. 

Όμως, διαχρονικά, κύριος στόχος των επικρίσεων πολιτών, πολιτευτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, αποτελεί το αμμορυχείο της ΔΕΑΛ,  της Δημοτικής Επιχείρησης Λιτοχώρου που όλο και....βαθαίνει για να  δίνει υλικό στις εταιρίες συμφερόντων Μπόμπολα, αντί τιμήματος που από πολλούς χαρακτηρίστηκε  ως μικρό...

Κριτική ασκείται για το μέγεθος της επέκτασης του ορυχείου που έχει γίνει σαν ένα μικρό ...γκραν κάνυον και για την μη αποκατάσταση του τοπίου.
Οι φωτογραφίες είναι πράγματι καταλυτικές:

Διαβάστε περισσότερα...
 
Υπό έξωση ο ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ
21.02.10

ΤΑ ΝΕΑ, Τετάρτη 24 Αυγούστου 1988

Κινδυνεύει να μεταβληθεί σε τουριστικό προϊόν το πανέμορφό φυσικό τοπίο του Ολύμπου

Image 

Σε τουριστικό προϊόν «made in Greece» θα μεταβληθεί πια το βουνό των Θεών, ο Όλυμπος ή θα διατηρήσει ανέγγιχτη την απαράμιλλη φυσική μορφιά του, περιβεβλημένος από το πανάρχαιο μύθο του;

Είναι ερώτημα που απασχολεί από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού το νομαρχιακό συμβούλιο της Πιερίας, που δέχτηκε ήδη το πρώτο καταιγισμό προτάσεων για την τουριστική αξιοποίηση του Ολύμπου, από ιδιώτες και φορείς, έναντι βέβαια του ανάλογου επιχειρηματικού κέρδους.

Η απάντηση του νομαρχιακού συμβουλίου στις προτάσεις αυτές μπορεί να θεωρηθεί «σιβυλλική» αλλά και καθοριστική για τα μελλούμενα (ή μη) τους όρους των θεών: δεν είμαστε αντίθετοι στην τουριστική αξιοποίηση, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με προσεκτικά βήματα και υπευθυνότητα, αφού προηγηθεί όμως «μελέτη σκοπιμότητας» για την αξιοποίηση αυτή.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ανάπτυξη απειλεί τον Όλυμπο
21.02.10

Διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του παλιού χωματόδρομου μήκους 13 χιλιομέτρων στη θέση Βρυσοπούλες του Ολύμπου. Κάποτε ήταν κι αυτό μονοπάτι!

Image 

Ετσι είναι όμως, όταν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ και... η καταγωγή του είναι από τη Θεσσαλία!

Ο δρόμος αυτός τελείωσε! Ασφαλτοστρώθηκε. Ολοκληρώθηκε και σήμερα οδηγεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων Στρατού, στη θέση Βρυσοπούλες του Ολύμπου.

Υποβλήθηκε μελέτη στη ΙΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Λάρισα, που απεστάλη με αρνητική εισήγηση στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) για να υποβληθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Η μελέτη έμεινε στα συρτάρια του ΥΠΠΟ και το έργο πραγματοποιήθηκε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, σε πολύ χειρότερη μορφή από ότι προβλεπόταν στη μελέτη!!

Διαβάστε περισσότερα...
 
Στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου και ο Ολυμπος!
21.02.10

Πηγή: Ριζοσπάστης Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Μια έκταση 1.000 στρεμμάτων, κοντά στην κορυφή του Ολύμπου, παραχωρείται στο ξένο κεφάλαιο για επιχειρηματική - τουριστική εκμετάλλευση! Ρωσικός επιχειρηματικός όμιλος θα χτίσει εκεί, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, στη θέση «Γελαδαριές», έξι χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Καρυά, σ' ένα χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ένα υπερπολυτελές παραθεριστικό θέρετρο, πολλαπλών δράσεων, για να το χαίρονται οι έχοντες μεγάλο βαλάντιο.

Image

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ - πολλές φορές αναφέρθηκε, σχετικά, η Αλέκα Παπαρήγα - ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ξεπουλήματος του Ολύμπου, όπως και άλλων ορεινών όγκων, στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Και οι Ρώσοι «επενδυτές» δεν ήρθαν από μόνοι τους στον Ολυμπο, αλλά ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις της κυβέρνησης, η οποία δεν κρύβει πως θέλει να «βγάλει στο σφυρί» ό,τι όμορφο και πολύτιμο υπάρχει στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνης Πάλλη -Πετραλιά, στην περιοδική έκδοση «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ», που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας, στις οποίες ανέφερε ότι «υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για τους Ρώσους επενδυτές και προκύπτουν πολλές ευκαιρίες για τις ρωσικές επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα του τουρισμού».

Διαβάστε περισσότερα...
 
Template
Template Template Template

Με δυο λόγια

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε κάτι θετικό για την Ελλαδα στην Ολλανδική τηλεόραση, μέχρι που έδειξε το ντοκυμαντέρ: Χωρίς Μεσάζοντες. Συγχαρητήρια !
Κ.Χ.
 
Studentsdesign