Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Μας εκφράζουν

Advertisement
Template
Βιομηχανικά απόβλητα
SOS Χαλκιδική
25.11.12
Image

Ο αγώνας ενάντια στο βιασμό του τόπου, του λαού και της λογικής είναι κοινός και θα τον δώσουμε ενωμένοι!

Δείτε το video της χθεσικής, μεγαλειώδους πορείας στη Θεσσαλονίκη  που απέκρυψαν, σχεδόν στο σύνολό τους, τα ΜΜΕ των «επενδυτών»Εμείς, τα μέλη της  Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, που δίνουμε χρόνια τώρα το δικό μας αγώνα για την προστασία του τόπου μας, με δράσεις όπως το «Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο δάσος» την προστασία του Ολύμπου και των Πιερίων, δηλώνουμε  την αμέριστη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των πολιτών της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που απειλούν τον τόπο τους.
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21-11-12
21.11.12

Εκατόν σαράντα πέντε μέρες μετά την έγκριση της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του δημοτικού λατομείου Λιτοχώρου, ώστε να «αποκατασταθεί» τμήμα 15 στρεμμάτων του, με τη χρήση του βιομηχανικού απόβλητου της TOSOH, το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου - Ολύμπου ακύρωσε χθες την απόφαση αυτή.

Χρειάστηκε όμως η κινητοποίηση των πολιτών, όχι μόνο του Δήμου Δίου –Ολύμπου, αλλά απ΄ όλη την Πιερία -ίσως και απ΄ αλλού-, μια πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γεμάτη εντάσεις, αντεγκλήσεις, σκληρή αντιπαράθεση και έντονων αποδοκιμασιών για να πειστεί τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει –σχεδόν- ομόφωνα την αρχική του απόφαση, διατηρώντας τον Όλυμπο άσχετο και ασύνδετο με βιομηχανικά απόβλητα. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο δήμαρχος –δια του γνωστού πλέον ειδικού και ανώνυμου συνεργάτη του- δημοσίευε βεβαιώσεις για την αθωότητα του υλικού, εκθέτοντας και τον υφυπουργό κ. Καλαφάτη. Αφού όμως έγινε ξεκάθαρη και αισθητή η απομόνωση των υπέρμαχων του εγχειρήματος από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, χρειάστηκε να επιστρατευθεί «η δυσφήμιση του τουρισμού από τους λαϊκιστές» για την ηρωική έξοδο του αντιδημάρχου-προέδρου της ΔΕΑΔΟ. Το αντιπαρερχόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα...
 
"Ιστορικές, μαγικές στιγμές απόψε στο Δημαρχείο του Λιτοχώρου."
21.11.12

Image 

Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου στη συνεδρίαση της 20.11.2012, κάτω από την ασφυκτική πίεση των πολιτών, οι οποίοι κατέκλυσαν το Δημαρχείο, αναγκάστηκε ομόφωνα, να ανακαλέσει την απόφαση της ταφής των βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του βουνού των θεών.

Image 

Οι πολίτες της Πιερίας, με μπροστάρηδες την «Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην  ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων στον Όλυμπο» κατάφεραν να ανατρέψουν μια σημαντική απόφαση για τον τόπο τους.

Image 

 
Η σκέψη και μόνο...
19.11.12

Image 

Η σκέψη  και μόνο της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου, δίπλα στις ακτές μας, προσβάλλει τον τόπο μας!

Σήμερα, Τρίτη 20.11.2012, στις 5.00 το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης θα υπάρχει λεωφορείο του ΚΤΕΛ με φθηνό εισιτήριο για να μας μεταφέρει ομαδικά στο Λιτόχωρο, όπου θα περιμένει μέχρι το τέλος του συλλαλητηρίου για να μας επιστρέψει στην Κατερίνη.

Πες τη γνώμη σου, όποια κι αν είναι αυτή! Μην το αμελήσεις! Είναι ανάγκη!  

Κατάθεσε την ψήφο σου εδώ.

 
Συλλαλητήριο για τα βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο
18.11.12

Image

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας στηρίζει τον αγώνα της «Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην ταφή βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου» και καλεί τα μέλη, τις φίλες, τους φίλους της και όλους του πολίτες της Πιερίας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Τρίτης 20.11.2012, ώρα 18:00, μπροστά στο Δημαρχείο του Δήμου Δίου Ολύμπου.

Ο Όλυμπος δεν θα γίνει χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων!

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την όλη στάση και την συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής, η οποία προσβάλλει την προσωπικότητά μας αλλά και την έξωθεν εικόνα του νομού μας.

Καλούμε το Δήμαρχο κ. Παπαθανασίου και τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του να ανακαλέσουν κάθε προηγούμενη απόφασή τους και να μην υπογράψουν τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου μεταφοράς – απόθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων στα σπλάχνα του βουνού των θεών.

Η εναπόθεσή τους στους πρόποδες του Ολύμπου, αποτελεί ανεπανόρθωτη  προσβολή  για ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό – ιστορικό και πολιτισμικό σύμβολο και υποβαθμίζει σοβαρά από κάθε άποψη  την περιοχή μας και την Πιερία ευρύτερα.

 
Το 99% των πολιτών λέει «ΟΧΙ βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο!»
18.11.12

Image

Έχει βουίξει ο τόπος από φωνές διαμαρτυρίας κι όμως, ο πολιτικά «κωφάλαλος» Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου, επιμένει, θαρρείς και ο Όλυμπος είναι κομμάτι της αυλής του!

Εδώ και δύο μήνες περίπου, στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ), διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία σχετικά με την ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου. Οι πολίτες ερωτώνται:

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου έχει εγκρίνει τον ενταφιασμό 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων (ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό μπαταριών), στο χώρο του λατομείου, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Για τα βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο
16.11.12

Image 

Πολίτες, σωματεία και φορείς κατέθεσαν σήμερα 16.11.2012 εξώδικη διαμαρτυρία κατά της Δημοτικής Επιχείρησης  Αμμορυχείου Δίου - Ολύμπου Α.Ε. (Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε.), και άσκησαν αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πολίτες, πείτε ΟΧΙ!

Υπογράψτε εδώ και στηρίξτε το αίτημα των πολιτών!

Ο Όλυμπος δεν θα γίνει ποτέ χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων!

Προς κάθε αρμόδιο Δικαστήριο και Αρχή

"Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την όλη στάση και συμπεριφορά σας, η οποία προσβάλλει την προσωπικότητά μας αλλά και την έξωθεν εικόνα της Πιερίας μας.

Σας γνωστοποιούμε ότι έχουμε ασκήσει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ κατά της αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης και έχουμε ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο Υπουργό και την αρμόδια Επιθεώρηση Περιβάλλοντος.

Σας καλούμε να ανακαλέσατε κάθε προηγούμενη απόφασή σας και να μη υπογράψετε τη σύμβαση με την εταιρία: «Green Technical Ltd» ή με οποιονδήποτε άλλη εταιρία  για την εκτέλεση του έργου μεταφοράς – απόθεσης του αποβλήτου.

Αντίκλητό μας στην Κατερίνη, δεκτικό κάθε κοινοποιήσεώς σας προς εμάς, διορίζουμε με την παρούσα τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας Δημήτριο Σιανίδη του Γεωργίου κάτοικο Κατερίνης (οδός Βότση αρ. 9).

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς αυτήν που απευθύνεται, προς γνώση της και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας εξ ολοκλήρου το περιεχόμενό της στην έκθεση επιδόσεως."

Διαβάστε περισσότερα...
 
Οι ίδιοι οι δημότες να αποφασίσουν!
01.11.12

Image 

Οι ίδιοι οι δημότες να αποφασίσουν αν δέχονται τα απόβλητα της TOSOH στις παρυφές του Ολύμπου

του Αντώνη  Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου, δημοτικού συμβούλου Κατερίνης
Κατερίνη 31/10/2012

Συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο που άνοιξε για την διάθεση των αποβλήτων της  TOSOH στο αμμορυχείο του Ολύμπου με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής,  οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί πρέπει να αποκατασταθεί το νταμάρι στις παρυφές του Ολύμπου με τα απόβλητα της TOSOH;

  • Μήπως γιατί δεν υπήρξε η φροντίδα  τόσα χρόνια τώρα να αποκατασταθεί  ο χώρος  όπως υπήρχε η υποχρέωση;
  • Μήπως δεν προβλέφθηκε το κόστος αποκατάστασης στην τιμή του χαλικιού ή μήπως τα έσοδα που προβλεπόταν για την αποκατάσταση πήραν άλλο δρόμο;
  • Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα στρέμματα του νταμαριού αφού προβλέπεται οι 82.000 τόνοι να αποκαταστήσουν μόνο τα 15 στρέμματα;
  • Ή  μήπως οι υπόλοιποι 700.000 τόνοι που έχει η TOSOH θα έρθουν σε επόμενη φάση να γεμίσουν και το υπόλοιπο αμμορυχείο;
Διαβάστε περισσότερα...
 
Όταν λείπουν τα επιχειρήματα...
29.10.12

Image 

Όταν λείπουν τα επιχειρήματα περισσεύουν οι ύβρεις και η χυδαιολογία...

Απάντηση επί προσωπικού στο κ. Ζαρκανέλα

της Κατερίνας Κουρίτα

Απεγνωσμένη προσπάθεια κάνει το τελευταίο διάστημα ο κ. Ζαρκανέλας να υπερασπιστεί την εταιρεία ΤΟSOH και τα «χωματάκια» της, καθώς και τη Δημοτική Αρχή, απαξιώνοντας επιστήμονες και πολιτικούς (ακόμα και από τη δική του «πολυκατοικία»).

Με φτηνά και επικοινωνιακά  τσιτάτα , με προσωπικό υβρεολόγιο, χωρίς πολιτικά επιχειρήματα προσπαθεί να ακυρώσει χιλιάδες πολίτες, φορείς, συλλόγους και σωματεία  που -είτε με  την υπογραφή τους είτε με τη συμμετοχή τους στις λαϊκές συνελεύσεις- τάσσονται κατά της ταφής του βιομηχανικού απόβλητου της ΤΟSOH στους πρόποδες του Ολύμπου.


Διαβάστε περισσότερα...
 
Πες τη γνώμη σου, όποια κι αν είναι αυτή!
28.10.12

Image 

Συνεχίζεται η ονομαστική ψηφοφορία/δημοσκόπηση για την τον ενταφιασμό 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου.

Από τις 2.030 συμμετοχές στη διαδικτυακή δημοσκόπηση, 2.006 πολίτες (το 99%) λέει ΟΧΙ στην ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων και μόλις 24 άτομα συμφωνούν με τα σχέδια της δημοτικής αρχής.

Πες τη γνώμη σου, όποια κι αν είναι αυτή! Μην το αμελήσεις! Είναι ανάγκη!  

Κατάθεσε την ψήφο σου εδώ.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας  στηρίζει αμέριστα τον αγώνα της συντονιστικής επιτροπής κατά της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στον Όλυμπο.

Ανακοίνωση

Συμπολίτες-ισσες,

Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου έχει εγκρίνει κατά πλειοψηφία τον ενταφιασμό 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων της εταιρίας ΤΟSOH (ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό μπαταριών), στο χώρο του λατομείου, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Θα έπρεπε να ντρέπεστε, κ. Παπαθανασίου!
25.10.12

Απάντηση του Ηλία Τσολακίδη στο Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου

Κύριε Δήμαρχε,

Οι πρωτοβουλίες της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, ειδικά τους τελευταίους μήνες, απασχόλησαν πάμπολλες φορές ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ προβάλλοντας τον τόπο μας, την Πιερία. Δράσεις οι οποίες έκαναν ακόμη και ξενιτεμένους Πιεριείς να νοιώσουν πολύ περήφανοι για όλα όσα ξεκίνησαν από εδώ.  Ναι, σωστά καταλάβατε κύριε Δήμαρχε, εννοώ τη δράση «Χωρίς μεσάζοντες».

Περισσότερες από 12.000 οικογένειες Χ 4 άτομα = 48.000 πολίτες, δηλαδή περίπου το 65% του πληθυσμού του Δήμου Κατερίνης, τροφοδοτούνται με προϊόντα πρώτης ανάγκης, άριστης ποιότητας, σε χαμηλές τιμές απευθείας από τους παραγωγούς.  

Αύριο, Σάββατο 27 Οκτωβρίου, μια ομάδα 55 εθελοντριών και εθελοντών, θα αφιερώσουν το πρωινό τους για τη διάθεση 65 τόνων αλεύρων σε 1.800 οικογένειες. Θα είναι από τις 7:00 το πρωί στο χώρο της εμποροπανήγυρης Κατερίνης για να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στους συμπολίτες τους.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Συμπολίτες, να είστε έτοιμοι!
25.10.12

Image 

Το να αδιαφορεί ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου για τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά  με την ταφή βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου, είναι όχι μόνο αλαζονικό, αλλά και μέγιστη αναίδεια. Χιλιάδες δημότες εκφράζουν επώνυμα την αντίθεσή τους σε μία απόφαση η οποία πάρθηκε μόλις από 16 δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, επειδή έτσι το απαίτησε ο αρχηγός της παράταξής τους, παντελώς αδιάβαστοι, σήκωσαν το χέρι και είπαν ένα ξερό «ΝΑΙ».

Είναι απύθμενο το θράσος του Δημάρχου κ. Παπαθανασίου, ο οποίος ανυποχώρητος, επικαλείται την απόφαση αυτή και αγνοεί τις κραυγές αγωνίας χιλιάδων πολιτών, δεκάδων φορέων και των βουλευτών του Ν. Πιερίας. Γιατί άραγε; Τι υποσχέσεις έχει δώσει και δεν μπορεί να δεχτεί τις ενστάσεις των πολιτών από ολόκληρη τη χώρα; Γιατί αυτή η εμμονή;

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η λογική του "όλα έγιναν νόμιμα"
01.10.12

Image

Η διεξαγωγή ελέγχου μιας νέας αθλητικής εγκατάστασης την ημέρα έναρξης των αγώνων (!!!), δηλώνει -αν μη τι άλλο- προχειρότητα, έλλειψη ευθύνης και ερασιτεχνισμό. 

Ακούσαμε πολλές φορές τον τελευταίο καιρό την Αντιπεριφερειάρχη μας κυρία Μαυρίδου, να μας εξηγεί για το πόσο νόμιμα λειτουργούν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας “τα Συλλογικά Όργανα και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενεργούν πάντοτε με βάση τους νόμους “και με πόσο “σεβασμό προς τις τοπικές κοινωνίες”.

Επειδή είμαστε καλοπροαίρετοι και σεβόμαστε την προσήλωση της κυρίας Μαυρίδου στην νομιμότητα, θα παρακαλούσαμε να μας εξηγήσει την νομιμότητα των παρακάτω:

  • Είναι νόμιμο να λειτουργεί ένα Δημοτικό γυμναστήριο χωρίς να διαθέτει άδεια λειτουργίας;
  • Είναι νόμιμο να χρηματοδοτεί η Π.Ε. Πιερίας (47.000€) σαν συνδιοργανώτρια, Ευρωπαϊκούς Αγώνες Βόλεϊ στις 24- 26 Μαΐου 2012, σε μη εγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση;
  • Είναι νόμιμο να γεμίζεις ένα γυμναστήριο με χιλιάδες κόσμο, σαν συνδιοργανωτής μιας αθλητικής εκδήλωσης, χωρίς να έχει εγκριθεί το γυμναστήριο από την αρμόδια επιτροπή, για το αν τηρεί τις προϋποθέσεις ασφάλειας για τους αθλούμενους και τους θεατές;
Διαβάστε περισσότερα...
 
de facto υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής
31.08.12

Image 

Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας,

  • Η ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του βουνού, αποτελεί αυτονόητα μια de facto  υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
  • Ταυτόχρονα, αφού γίνει η αρχή με την «νόμιμη» ταφή των 82.00 τόνων, θα ανοίξει πλέον διάπλατα ο δρόμος για μεγαλύτερη υποβάθμιση με την εναπόθεση και άλλων αποβλήτων.

Αυτή την εξέλιξη οφείλουμε να την σταματήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Σας στέλνουμε το άρθρο του χημικού Προκόπη Κωφού, σχετικά με την ταφή βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου. Σας παρακαλούμε να το διαβάσετε και να το προωθήσετε σε γνωστούς και φίλους.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2012, στις 19:30, στην πλατεία του Ν. Παντελεήμονα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Λαϊκή Συνέλευση, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών. Σας καλούμε να στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις την προσπάθεια αυτή.

Επίσης, σας παρακαλούμε, αν δεν το έχετε πράξει μέχρι τώρα, να καταθέσετε την άποψή σας συμμετέχοντας στη διαδικτυακή ονομαστική ψηφοφορία που διεξάγεται στην ιστοσελίδα της ομάδας μας. Μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει 1.503 συμπολίτες μας, εκ των οποίων το 98,5% (1.472 ψήφοι) λένε ΟΧΙ στην ταφή των αποβλήτων. Για να ψηφίσετε, κάντε κλικ εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λύστε τη σιωπή σας, κα Μαυρίδου!
29.08.12

Image

Λύστε τη σιωπή σας, κα Μαυρίδου! Οι πολίτες αμφισβητούν την ορθότητα των αποφάσεων των υπηρεσιών σας.

Αξιότιμη Αντιπεριφερειάρχη κα Μαυρίδου,

Σύμφωνα με την από 10-5-2012, Αριθμ. Πρωτ. 544 έκθεση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, την οποία υπογράφετε εσείς προσωπικά, για να μεταφερθούν οι 82.000 τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων της εταιρείας TOSOH ΕΛΛΑΣ στους πρόποδες του Ολύμπου, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 4.100 δρομολόγια (!!!) φορτηγών ωφέλιμης χωρητικότητας 20 τόνων, η δε μεταφορά θα διαρκέσει περισσότερο από 6 μήνες!

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ισχυρίζεται, ότι το υλικό το οποίο πρόκειται να ενταφιαστεί, είναι ιδιαίτερα λεπτόκοκκο (πρόκειται δηλαδή για σκόνη). Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, πως το υλικό σίγουρα θα παρασυρθεί από τον άνεμο και είναι πιθανό να δημιουργήσει κάποια μορφή νέφους (αερόλυμα)  στην περιοχή ή και να συμπαρασυρθεί από τον άνεμο και να επικαθήσει σε καλλιέργειες (σενάριο πολύ πιθανό αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε χρόνο μας επισκέπτεται σκόνη από τη Σαχάρα). 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Μια ανεξέλεγκτη ‘πυρκαγιά’ στα πόδια του βουνού.
25.08.12

Image

Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν.Πιερίας

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή του Καθηγητή κ. Γ.Σ. Αμοιρίδη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις, σχετικά με το θέμα της εναπόθεσης των βιομηχανικών υποπροϊόντων στα λατομεία του Λιτοχώρου και σας την προωθούμε.

Μια ανεξέλεγκτη ‘πυρκαγιά’ στα πόδια του βουνού.

Του Γιώργου Σ. Αμοιρίδη Αν. Καθηγητή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αγαπητοί φίλοι

Δε σας κρύβω ότι η αρχική δημοσίευση της είδησης στην ιστοσελίδα ‘ Ο τόπος μου’ και των συνεπακόλουθων σχολίων για το θέμα της εναπόθεσης των βιομηχανικών υποπροϊόντων στα λατομεία του Λιτοχώρου με προβλημάτισαν. Η εξαρχής άρνηση δεν μου αρέσει, η σε πολλές φορές υστερία γύρω από ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον με εξοργίζει, και σκέφθηκα ότι οι λέξεις βιομηχανικό υποπροϊόν, κατάλοιπο, εν δυνάμει κίνδυνος κλπ κλπ τρομοκράτησαν τον κόσμο, αποστερώντας από κάποιους τη δυνατότητα να σκεφθούν νηφάλια και να αποφασίσουν ψύχραιμα αν η πρόταση είναι σε θετική ή αρνητική κατεύθυνση. Επικοινώνησα αμέσως με τον κο Τσολακίδη, και οφείλω να ομολογήσω ότι πάλι δεν πείσθηκα από την απάντησή του, όμως οι θέσεις του γύρω από τα διαδικαστικά της λήψης της απόφασης με προβλημάτισαν ως προς την ορθότητα και την διαύγειά τους.

Να δηλώσω εξ αρχής ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΕΜΙΟΣ Της ΙΔΕΑΣ Της ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ, αρκεί οι ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή να σέβονται και να διαφυλάσσουν την ακεραιότητα του περιβάλλοντος. Λέω δηλαδή ότι ανάπτυξη και διατήρηση οικοσυστημάτων δεν είναι ασύμβατες έννοιες.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Εύγε! Δήμαρχε Χαλκιδόνας κ. Δαϊκούδη
19.08.12

Image 

Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας,

Η εταιρία TOSOH Hellas  Α.Β.Ε. προσπάθησε στις αρχές του έτους 2012 να θάψει τα βιομηχανικά απόβλητά της στην περιοχή "Πρόχωμα" του Δήμου Αγ. Αθανασίου με τη μέθοδο της υγειονομικής διάθεσης σε ιδιόκτητα αγροτεμάχια όπου μάλιστα είχαν πραγματοποιηθεί παράνομες δανειοληψίες.

Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Π. Δαϊκούδης και το Δημοτικό Συμβούλιο, πριν επιτρέψουν την ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων στο Δήμο τους, θεώρησαν σκόπιμο να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικών και γι αυτό το λόγο απευθύνθηκαν στα δύο μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και ζήτησαν την άποψη ειδικών επιστημόνων.

Άραγε, γιατί δεν έπραξαν το ίδιο η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Μαυρίδου Σοφία και ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου Γεώργιος;

Παραθέτουμε αποσπάσματα των Τεχνικών Υπομνημάτων των δύο ΑΕΙ της χώρας. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Διαβάστε περισσότερα...
 
«Τζάμπα μαγκιές», δήμαρχε;
03.08.12

Image 

Ανακοίνώστε το όνομα του δήθεν «συκοφάντη» για να δούμε τελικά, πόσα απίδια παίρνει ο σάκος!

Αγαπητοί συμπολίτες,

Την 28η Ιουλίου, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου εξέδωσε δελτίο τύπου με τίτλο: «Μήνυση του Δ. Δίου-Ολύμπου εναντίον συκοφάντη για το λατομείο της ΔΕΑΔΟ». Το ίδιο δελτίο έφερε τον υπότιτλο: «Ο συκοφάντης είχε ισχυριστεί ότι το υλικό της TOSOH Ελλάς είναι δήθεν τοξικό και ότι κάποιοι δήθεν τα αρπάξανε».

Σύμφωνα με την ανωτέρω ανακοίνωση, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου αποφάσισαν να μηνύσουν κάποιον πολίτη (γιατί άραγε δεν ανακοινώνουν το όνομά του και το κρατούν μυστικό;) ο οποίος κατά την άποψή τους παραποίησε την αλήθεια και με τον τρόπο αυτό έπληξε το κύρος της Δημοτικής Αρχής και δυσφήμησε την περιοχή. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος ο Δήμαρχος κατέθεσε «μήνυση εναντίον συγκεκριμένου προσώπου το οποίο τώρα θα κληθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη για να αποδείξει ενώπιον του Δικαστηρίου ότι αυτό το υλικό είναι δήθεν τοξικό και επικίνδυνο για την περιοχή καθώς επίσης θα πρέπει να αποδείξει ότι δήθεν κάποιοι τα «αρπάξανε».

Τίθενται λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα:

Διαβάστε περισσότερα...
 
Στη βουλή η ταφή βιομηχανικών αποβλήτων στο Λιτόχωρο
07.08.12

Image 

Στη βουλή φέρνει το ΚΚΕ το μεγάλο περιβαλλοντικό θέμα που αναδείχτηκε προ μηνών εξ αιτίας της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δίου Ολύμπου να δώσει άδεια και χώρο να θάφτούν σε παλιά χωματερή 82.000 τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων.

Η καταστροφική αυτή "πρωτοβουλία" της διοίκησης του δήμου βρήκε αντίθετους τόσο τους ενεργούς πολίτες της Πιερίας, με αποτέλεσμα να αναδειχτεί το ζήτημα και να προκληθούν ολοένα και περισσότερο δυναμικές αντιδράσεις, όπως αυτή της Λαϊκής Συνέλευσης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Αυγούστου στο Λιτόχωρο.

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ είναι:

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λαϊκή συνέλευση για την ταφή των αποβλήτων στον Όλυμπο
07.08.12

Image 

Καλούμε και τις δύο πλευρές, να έρθουν στο Λιτόχωρο για να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους, να συζητήσουμε, να προτείνουμε και να συναποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας. 

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλεί τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους της να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012, στις 20:30 στο θέατρο του Λιτόχωρου, δίπλα στο Δημαρχείο, με θέμα την εναπόθεση βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Επερώτηση στην Π.Κ.Μ. για τα βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο
16.08.12

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Θεοδωρόπουλο Γεώργιο

Θέμα: Αποκατάσταση λατομικού χώρου στη θέση «Γούρνες- Ξηροκάμπι» αγροκτήματος Λιτοχώρου Π.Ε. Πιερίας με στερεά απόβλητα της «TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ».

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού -  Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας καθώς και η Διεύθυνση Ανάπτυξης- Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων γνωμοδότησαν θετικά για το έργο «Αποκατάσταση λατομικού χώρου στη θέση «Γούρνες- Ξηροκάμπι» αγροκτήματος Λιτοχώρου Π.Ε Πιερίας με στερεά απόβλητα της «TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ». Με βάση τις δύο γνωμοδοτήσεις των Υπηρεσιών της Π.Ε Πιερίας γνωμοδότησε θετικά και η Επιτροπή Ανάπτυξης της Π.Κ.Μ.

Επειδή τα στερεά απόβλητα που πρόκειται να εναποτεθούν στο λατομικό χώρο ελέγχονται για την επικινδυνότητα τους και επειδή υπάρχουν έντονες και εύλογες αντιδράσεις από τους πολίτες της Πιερίας ελέγχεστε για τα παρακάτω:

Διαβάστε περισσότερα...
 
Μεταξύ κόμματος και ...τελείας!
23.07.12

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας απαντά στις «διευκρινίσεις» του Διευθυντή της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε. κ. Φελώνη.

Image

Στο δελτίο τύπου της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε. σχετικά με την επέκταση των λατομείων στους πρόποδες του Ολύμπου, το οποίο δημοσιεύτηκε την 23.07.2012 και φέρει την υπογραφή του διευθυντή κ. Φελώνη, γίνεται -εμμέσως πλην σαφώς- αναφορά στην ομάδα μας η οποία, κατά την άποψή της εταιρείας, «δεν έχει κατανοήσει τα μεγέθη και τα ουσιαστικά στοιχεία επί του ζητούμενου θέματος». Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εταιρίας, η αιτούμενη έκταση δεν ανέρχεται σε 95.000, όπως εσφαλμένα ή εσκεμμένα ισχυρίζονται οι πολίτες, αλλά μόνο σε 95 στρέμματα.

Το δημοσίευμα της ομάδας μας με τίτλο «Επιτέλους! Άνοιξε ο δρόμος της …ανάπτυξης για τον Όλυμπο!» βασίστηκε στα στοιχεία της αίτησης θεραπείας την οποία κατέθεσε η ίδια η εταιρία τον περασμένο Ιούνιο. Σε διάφορα σημεία της αίτησης γίνεται σαφής αναφορά σε μία έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Βλέπε σελίδα 1: «…για την παραχώρηση κατά κυριότητα δημόσιας έκτασης 94.000 στρεμμάτων στο υπ΄αριθμ. 458 αγροτεμάχιο…» όπως και σελίδα 6: «…περιορίζοντας την αιτούμενη έκταση σε 85.897,56 στρέμματα έναντι των 94.000 στρεμμάτων του αρχικού αιτήματός μας».

Διαβάστε περισσότερα...
 
Το 98% των πολιτών λέει «ΟΧΙ» στην επέκταση των λατομείων
22.07.12

Image

Στη διαδικτυακή ψηφοφορία η οποία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της 19ης Ιουλίου 2012 στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και διήρκησε 48 ώρες, συμμετείχαν συνολικά 653 πολίτες, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, το 98%, «είπε» ένα βροντερό «ΟΧΙ» στην επέκταση των λατομείων του Ολύμπου. Από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία, 640 πολίτες δήλωσαν πως δεν συμφωνούν με την επέκταση, ενώ μόλις 13 ήταν οι θετικές ψήφοι.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Επιτέλους! Άνοιξε ο δρόμος της …ανάπτυξης για τον Όλυμπο!
19.07.12

Image

Μετά την έγκριση ταφής βιομηχανικών αποβλήτων, ζητούν για την επέκταση των λατομείων τη συνολική παραχώρηση δημόσιας έκτασης 95.000 στρεμμάτων!

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλεί όλους τους πολίτες της χώρας, τους φίλους του βουνού των θεών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να ενώσουν τις φωνές τους και να αντισταθούν στο ξεπούλημα του Ολύμπου!

Αγαπητοί συμπολίτες,

Μόλις πριν δύο μήνες, και μόνο μετά από πρωτοβουλίες απλών πολιτών, πληροφορήθηκε η τοπική κοινωνία πως ο Δήμος Δίου-Λιτοχώρου έχει δρομολογήσει τα πάντα για να ταφούν 82.000 τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων της εταιρείας TOSOH στο χώρο του λατομείου, στους πρόποδες του Ολύμπου.  Το υλικό που πρόκειται να ταφεί εκεί, αποτελεί παραπροϊόν της βιομηχανικής μονάδας της εταιρίας, της οποίας η δραστηριότητα  περιλαμβάνει την παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου (ΗΔΜ), το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων (μπαταρίες).

Διαβάστε περισσότερα...
 
Το περιβάλλον δεν είναι το τσιφλίκι σας!
08.06.12

Στους πρόποδες του Ολύμπου ετοιμάζονται να θάψουν 82.000 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων από την παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου (ΗΔΜ), βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων (μπαταρίες).

«Εν κρυπτώ» ολόκληρη η διαδικασία έγκρισης της «αποκατάστασης» του λατομείου.

Image

Η παραπάνω φωτογραφία δεν απεικονίζει κρατήρες του πλανήτη Άρη. Πρόκειται για το λατομείο του Λιτοχώρου, στους πρόποδες του Ολύμπου. Αφού λεηλατήθηκε η περιοχή και καταστράφηκε το τοπίο (πάντα προς χάριν της ανάπτυξης και της κονόμας των ελαχίστων), τώρα γίνεται προσπάθεια «αποκατάστασης», δηλαδή μπάζωμα με 82.000 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων.

Την 30η Μαΐου 2012, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου, συζητήθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, ένα θέμα, το οποίο θεωρήσαμε άκρως σημαντικό. Γι αυτό το λόγο προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες έτσι ώστε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Template
Template Template Template

Με δυο λόγια

Το παράνομο του Χριστάκη είναι η κορυφή ενός παγόβουνου αυθαιρέτων που επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα για προσωπικά οφέλη. Οι  διάσπαρτες αυτές εγκαταστάσεις μελλοντικά θα αλλοιώσουν το αδόμητο σήμερα περιβάλλον και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη γενικότερη νόμιμη δόμηση της περιοχής, αυτό δηλαδή που πολλοί περισσότεροι επιδιώκουν.

Φαίδρα Τ.

 
Studentsdesign