Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Μας εκφράζουν

Advertisement
Template
Το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» αντικείμενο πανεπιστημιακών έρευνών
26.02.13

Image

Η διάθεση αγροτικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές και η μαζικές παραγγελίες, παρακάμπτοντας του μεσάζοντες, –το κίνημα της πατάτας- , ξεκίνησε ακριβώς πριν ένα χρόνο, το Φλεβάρη του 2012, στην Κατερίνη, από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας.

Σήμερα, οι δράσεις «Χωρίς Μεσάζοντες» όχι μόνο εξαπλώνονται σε δεκάδες πόλεις της χώρας, αλλά αποτελούν και αντικείμενο πανεπιστημιακών ερευνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διεξάγει έρευνα σχετικά με το προφίλ των καταναλωτών που προμηθεύονται αγαθά πρώτης ανάγκης από το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες». Η έρευνα θα εντάσσεται μάλιστα από τον Μάϊο 2013 στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών σπουδών Erasmus. Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας,  με τη στήριξη της Εθελοντικής Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, οργανώνει την κατασκευή διαδικτυακής εφαρμογής με στόχο τη συγκέντρωση δεδομένων (διαδραστικά ερωτηματολόγια) που θα αναδείξουν τον κώδικα καταναλωτικής συμπεριφοράς των μελών του κινήματος, τις υποκειμενικές θεωρήσεις τους για την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων, καθώς και την κοινωνική πίεση ή το βαθμό κοινωνικής αποδοχής του.

Επίσης, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Centre for the Study of Global Media and Democracy, Goldsmiths College, παρουσιάστηκε πρόσφατα μελέτη με τίτλο "Articulating Alternatives: Agents, Spaces and Communication  in/of a Time of Crisis", Non-capitalist Markets, the Euro Crisis and Greece. Το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες», η αλληλέγγυα οικονομία και τα κοινωνικά δίκτυα ανταλλαγών, αποτελούν το αντικείμενο της παραπάνω μελέτης που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου από τον συμπολίτη μας κ. Έξαρχο Δημήτρη.

 
Template
Template Template Template

Με δυο λόγια

Ο τόπος υποφέρει γιατί δεν υπάρχουν ηγέτες. Δεν υπάρχουν άνθρωποι να πάρουν πρωτοβουλίες. Μπράβο, ξανά και ξανά!!!!! Να ξέρετε ότι εδώ στην Αθήνα σας συζητάμε και σας θαυμάζουμε. Υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να προσφέρει αλλά δεν έχει κάποιον να τον καθοδηγήσει. Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας!!!!
Αδαμαντίνα Λ.

 
Studentsdesign