Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Μας εκφράζουν

Advertisement
Template
Παρατηρώντας και φυλάσσοντας το δάσος για έξι ώρες....
31.08.14

Image 

Του Χρήστου Γιαννούλη

Το είχα ήδη σαν ενοχή για όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, διαβάζοντας και παρατηρώντας τις εμπειρίες των μελών, των εθελοντών και των φίλων της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Χαρίζω μία ημέρα από το Καλοκαίρι μου στο δάσος».

Για να σας πω την πλήρη αλήθεια, ένοιωθα περίεργα για το διλληματικού χαρακτήρα ζήτημα που με βασάνιζε, για το αν μπορείς ως δημόσιο πρόσωπο να, αποφύγεις την καχυποψία για το αν η επιλογή της συμμετοχής, μπορεί να ερμηνευτεί και ως δημοσχιετίστικη υποχρέωση.

Και ποιόν αφορά αυτό το δίλλημα; Κανέναν...απολύτως κανέναν. Πιο πειστικές απαντήσεις, καθαρές και διαυγείς σαν τον ουρανό  της χθεσινής ημέρας που αγκάλιαζε τις κορυφές του Ολύμπου, βρήκα στα σημειώματα, τις ζωγραφιές, τα πειράγματα ακόμη και τα σχόλια γκρίνιας  στο βιβλίο συμβάντων.

Συμμετέχοντας με το γιό μου στο πρόγραμμα της ΕΟΔνΠ, βρήκα την ευκαιρία να ξεφυλλίσω το βιβλίο οδηγιών αλλά και καταγραφής παρατηρήσεων των δεκάδων εθελοντών που συμμετείχαν στις βάρδιες του καλοκαιριού.

Είναι η απόδειξη για την αναγκαιότητα αυτών των πρωτοβουλιών αλλά πολύ περισσότερο αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για την στήριξη με υποδομές και μέσα του εθελοντικού κινήματος.

Και ξέρετε κάτι, είναι τόσο συμπαγής και αληθινός ο πυρήνας και το κύτταρο των ανιδιοτελών εθελοντών που καμία παρελκυστική πρακτική ή σκέψη δεν μπορεί να το προσβάλει. Δηλαδή, όσο και αν προσπαθήσουν οποιοδήποτε να εκφυλίσουν την προσπάθεια, αισιοδοξώ ότι θα σπάσουν τα μούτρα τους. Η ανθρωπογεωγραφία των "συναδέλφων" μου, όπως την σκανάρισε η δική μου αντίληψη, είναι ότι κάνουν αυτό που νοιώθουν και νοιώθουν αυτό που κάνουν.

Το μόνο που μπορώ και θέλω να προσθέσω, με αφορμή και την εμπειρία της συμμετοχής μου (απέφυγα να φωτογραφηθώ, και ζήτησα επίμονα να μην υπάρξει καμία ετερόφωτη δημοσιότητα) είναι η δέσμευση ότι χωρίς πολλά γκούκ μούκ, υποχρεούμαι και υποχρεούμαστε ως μέλη του νέου δημοτικού συμβουλίου της Κατερίνης, να παλέψουμε για την ενίσχυση αυτών των πρωτοβουλιών, με μέσα και υποδομές. Οι ιδέες και οι προτάσεις σε αυτούς τους ανθρώπους δεν λείπουν. Περισσεύουν θα έλεγα ακόμη και σε βαθμό να στομώνει η κάνουλα της αυτενέργειας. Σε ότι όμως μπορεί να συμβάλει επικουρικά για την συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών, δηλώνω ταπεινά και σεμνά ΠΑΡΩΝ.

Είτε πρόκειται για το πρόγραμμα «Χαρίζω μία ημέρα από το Καλοκαίρι μου στο δάσος», είτε για την ανταλλακτική βιβλιοθήκη, είτε ακόμη περισσότερο για την προστασία αγαθών και πόρων που σφραγίζουν την αλυσίδα της φύσης και της ζωής μας.

Το νοιώθουμε ως υποχρέωση και καθήκον αντί ευκαιρίας και τακτικής.

 
Template
Template Template Template

Με δυο λόγια

Αγαπητή Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας,

Με μεγάλη καθυστέρηση (για την οποία ζητώ συγγνώμη) θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου και να σας δώσω συγχαρητήρια για την εξαιρετική ιδέα που υλοποιήσατε δημιουργώντας το Κίνημα χωρίς μεσάζοντες.

Η ιδέα σας όχι μόνο βοήθησε πολύ κόσμο που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση αλλά κυρίως εξέθεσε τις διαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ κράτους και μεσαζόντων και, το πιο σημαντικό ακόμα, ενέπνευσε ομάδες και συλλογικότητες εντός και εκτός Ελλάδος να δράσουν για το γενικό καλό.

Εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσετε το ίδιο δυναμικά και φέτος αλλά και στα χρόνια που θα έρθουν, να προσφέρετε βοήθεια και έμπνευση στους ανθρώπους που μαθαίνουν για την ομάδα σας.

Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι για όσα έχετε κάνει.

Φιλικά
Κατερίνα Παπαδημητρακοπούλου|
Αθήνα

 
Studentsdesign