Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Μας εκφράζουν

Advertisement
Template
ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ: μία δομή κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που πρέπει να στηριχθεί
02.02.20

2020020201.jpg

Εμμανουήλ Παπάς, Δικηγόρος Κατερίνης

Για μία ακόμη φορά – την 83η συγκεκριμένα – η  Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) απέδειξε ότι η απάντηση στην οικονομική κρίση μπορεί να έλθει με συλλογικότητα, κοινωνική συνοχή και αλληλοβοήθεια, φέρνοντας τους παραγωγούς σε απευθείας επαφή με τους καταναλωτές.

Σε μία  από τις μεγαλύτερες διανομές των τελευταίων ετών  924 οικογένειες προμηθεύθηκαν απευθείας από τον παραγωγό 25,6 τόνους ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ κορυφαίας ποιότητας από παραδοσιακή Κορωνέικη ελιά, με πολύ χαμηλή οξύτητα έως και 0,3 και ελαφριά γεύση  με τιμή 17,5 € το δοχείο 5 λίτρων. Ανάλογης ποιότητας λάδι πωλείται στα duty free σε τιμή από 42 έως 54 ευρώ !

Το προϊόν παράγεται σε οικολογικό πιστοποιημένο ελαιοτριβείο με αποκλειστικά βιολογικά λιπάσματα, χωρίς καθόλου φυτοφάρμακα, σε χαμηλή θερμοκρασία κι έχουν παραδοθεί στην Ομάδα τα σχετικά πιστοποιητικά και  τα αποτελέσματα των βιοχημικών εξετάσεων. 

Όπως γίνεται σε κάθε διανομή πραγματοποιείται κατά τη διάρκειά της έλεγχος και από την ίδια την Ομάδα σε τυχαίο δείγμα και αποστέλλεται σε συνεργαζόμενο βιοχημικό εργαστήριο. Διασφαλίζεται έτσι ότι:

  • το ελαιοτριβείο και το προϊόν που παράγει είναι πιστοποιημένα,
  • αυτό το ίδιο προϊόν θα διανεμηθεί στους καταναλωτές, οι οποίοι θα προμηθευθούν πιστοποιημένο, με «ταυτότητα» ποιοτικό λάδι σε απίστευτα χαμηλή τιμή.

Όμως το όφελος των πολιτών δεν είναι μόνο αυτό: η ενεργός συμμετοχή τους στο κίνημα ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και  η καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης σε συνδυασμό με την εθελοντική δράση και οργάνωση της Ομάδας αποτελούν το πραγματικό «κέρδος», την κινητήρια δύναμη για συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη του κινήματος.

Ανάλογες πρακτικές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποιες καλύπτει έως και το 10% του ΑΕΠ ! Μία μορφή είναι και τα εναλλακτικά δίκτυα τροφίμου (Alternative Food Networks) που φέρνει τους παραγωγούς σε απευθείας επαφή με τους καταναλωτές παρακάμπτοντας όλους τους μεσάζοντες από το κύκλωμα των εμπορικών συναλλαγών σε βασικά τρόφιμα.

Και μόνο το γεγονός ότι σε κάθε διανομή του ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ οι αλυσίδες ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ προβαίνουν σε μεγάλες προσφορές για ανάλογα προϊόντα καταδεικνύει τη δύναμη και τη σημασία της δράσης !

Κι αντί η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (και των δύο βαθμών), οι αρμόδιοι φορείς, ακόμα και τα τοπικά ΜΜΕ να στηρίξουν την προσπάθεια, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από νομοθέτηση πάσης φύσεως περιορισμών μέχρι και πλήρης αδιαφορία !

Ελπίζω να δουν τα μεγέθη και τη σημασία της τελευταίας διανομής και να μεταβάλλουν στάση.

Παρά τα εμπόδια το ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ θα συνεχίσει και θα δυναμώσει, πολύ απλά γιατί «Κερδίζεις τα προς το ζην από αυτά που παίρνεις. Κερδίζεις τη ζωή από αυτά που δίνεις - Ουίνστον Τσώρτσιλ».

 
Template
Template Template Template

Με δυο λόγια

Είμαι τόσο περήφανη για την ομάδα μας! Συγχαρητήρια σε όλους, και πολύ περισσότερο σε όσους πρωτοστατούν σε κάθε δραστηριότητα της ομάδας, σε όσους παραμερίζουν άλλες υποχρεώσεις και αγωνίζονται και διαμαρτύρονται για τα κακώς συμβαίνοντα του νομού μας. Ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ σ΄αυτούς που μη αντέχοντας να δέχονται στωικά τις κακοτεχνίες και τις παραλείψεις των πολιτικών ηγετών του τόπου μας δημιούργησαν αυτήν την ομάδα στην Κατερίνη. Θα έχετε πάντα, το ελάχιστο, τη στήριξή μου για κάθε προσπάθεια που εκφράζει την ανησυχία και το ενδιαφέρον σας για θέματα που μας αφορούν όλους.

Με εκτίμηση

Β.Ν.

 
Studentsdesign