Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Μας εκφράζουν

Advertisement
Template
Το θέμα της προστασίας του Ολύμπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
07.10.09

Image 

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ομάδας μας, το θέμα της προστασίας του Ολύμπου έχει φτάσει πλέον και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, με μια συντονισμένη καμπάνια, ενημερώσαμε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το βουνό των θεών. Σήμερα πληροφορηθήκαμε πως την 1 Οκτωβρίου 2009 κατατέθηκε  από τον ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη η παρακάτω ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

O Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και ένα από τα πλουσιότερα μέρη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας στην Ευρώπη. Είναι ενταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000, στο διεθνές δίκτυο των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας και έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός. Η μεγάλη συγκέντρωση σπάνιων φυτών και ζώων καθιστά την περιοχή κιβωτό βιοποικιλότητας και διατήρησης της άγριας ζωής.

Παρότι έχει συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής, δεν έχει εγκριθεί η προβλεπόμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) με συνέπεια να μην έχει καθοριστεί το καθεστώς προστασίας της περιοχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προσωπικού, την υπολειτουργία του Φορέα και τελικά την αδυναμία φύλαξης και προστασίας της περιοχής. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται ελλιπής χρηματοδότηση και έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού.

Ταυτόχρονα η περιοχή αντιμετωπίζει σειρά σημαντικών προβλημάτων όπως παράνομο κυνήγι, παράνομη υλοτομία, αυθαίρετες κατασκευές, διανοίξεις δρόμων και διεκδικήσεις μεγάλων εκτάσεων από μονή της περιοχής. Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις ο Φορέας Διαχείρισης αδυνατεί να παρέμβει, διότι η ευθύνη ανήκει στη Δασική Υπηρεσία Ελασσόνας, που εδρεύει δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το βουνό. Επιπλέον, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει εγκρίνει εδώ και πέντε χρόνια την επέκταση του Εθνικού Δρυμού από τα 40.000 στα 238.000 στρέμματα και θα ήταν μια πρώτη λύση στα μεγάλα προβλήματα. Με βάση τις ανωτέρω αναφερόμενες ολιγωρίες, η Επιτροπή ερωτάται:

  • Είναι ενήμερη για τις δυσλειτουργίες του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής;
  • Έχουν κατατεθεί από τις ελληνικές αρχές στοιχεία για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων στην περιοχή, όπως προβλέπεται από την οδηγία πλαίσιο 2000/60/ΕΚ;
  • Με δεδομένο ότι ο Όλυμπος ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA, πώς κρίνει τα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές για την εφαρμογή της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ και 92/43/ΕΟΚ στη συγκεκριμένη περιοχή;
 
Template
Template Template Template

Με δυο λόγια

Αγαπητή Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας,

Με μεγάλη καθυστέρηση (για την οποία ζητώ συγγνώμη) θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου και να σας δώσω συγχαρητήρια για την εξαιρετική ιδέα που υλοποιήσατε δημιουργώντας το Κίνημα χωρίς μεσάζοντες.

Η ιδέα σας όχι μόνο βοήθησε πολύ κόσμο που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση αλλά κυρίως εξέθεσε τις διαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ κράτους και μεσαζόντων και, το πιο σημαντικό ακόμα, ενέπνευσε ομάδες και συλλογικότητες εντός και εκτός Ελλάδος να δράσουν για το γενικό καλό.

Εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσετε το ίδιο δυναμικά και φέτος αλλά και στα χρόνια που θα έρθουν, να προσφέρετε βοήθεια και έμπνευση στους ανθρώπους που μαθαίνουν για την ομάδα σας.

Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι για όσα έχετε κάνει.

Φιλικά
Κατερίνα Παπαδημητρακοπούλου|
Αθήνα

 
Studentsdesign