Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Μας εκφράζουν

Advertisement
Template
Απάντηση του υπουργού σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής γάλακτος
11.02.09

Χθές, Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009, η Ομάδα μας παρέλαβε την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την διαμόρφωση της τιμής γάλακτος στην Ελλάδα.

Σχετ:  Ερώτηση 12364/13-1-2009

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Κ.Κουκοδήμος, με θέμα «Διαμόρφωση τιμής γάλακτος» σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Από το 1992 και μετά, δυνάμει της Α.Δ. 16/92, οι τιμές πώλησης στο σύνολο σχεδόν των τροφίμων και ποτών συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως είναι το γάλα, διαμορφώνονται ελεύθερα, με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, σε όλα τα στάδια εμπορίας τους (βιομηχανία, βιοτεχνία, εισαγωγέας, χονδρέμπορος, λιανοπωλητής).

Η απελευθέρωση των τιμών ήταν απόρροια της επιτακτικής ανάγκης εναρμόνισης της οικονομίας της ελληνικής αγοράς προς τις αντίστοιχες οικονομίες των άλλων Κρατών-Μελών της Ε.Ε., αφενός μεν γιατί κάτι τέτοιο επιτάσσει η συνθήκη ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε. και αφετέρου, γιατί με την απελευθέρωση αυτή διασφαλίσθηκε η οικονομική επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Αγορά, αλλά και για να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις αυτές να δραστηριοποιηθούν και ανταγωνιστικά μεταξύ τους, προς όφελος των ιδίων και του καταναλωτικού κοινού.

Ο Έλληνας κτηνοτρόφος, όπως και ο Ευρωπαίος συνάδελφός του, έχει την δυνατότητα, κατά τις συναλλαγές του με τον έμπορο να διαπραγματεύεται ανεμπόδιστα την τιμή διάθεσης του γάλακτος, με στόχο την επίτευξη της πλέον ικανοποιητικής τιμής γι’αυτόν, χωρίς να παραγνωρίζεται ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά. Στην Ελλάδα, όπως και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές στο γάλα διαμορφώνονται ελεύθερα και δεν υπάρχουν εγγυημένα από τα Ευρωπαϊκά κράτη περιθώρια κέρδους.

Το γεγονός ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται μηχανισμός ελέγχου αυτών, αφού σε ισχύ ευρίσκεται το νομικό πλαίσιο του Ν.703/77 «Περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που εφαρμόζεται από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού, νόμος που θεσπίζει κανόνες περί τη λειτουργία της αγοράς μέσα από υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού και επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις, που για ίδιο και μόνο οικονομικό όφελος, εφαρμόζουν συμπεριφορές και πρακτικές που διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό (κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, εναρμονισμένες πρακτικές τιμών, ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις, καρτέλ κ.λ.π.).

Σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες της Γ.Γ. Εμπορίου διενεργούν ελέγχους στα κοστολόγια των εταιριών παραγωγής με στόχο την καταγραφή των τάσεων της αγοράς, αλλά και τη διασφάλιση όρων ανοιχτού ανταγωνισμού.

Μέσα από την προσπάθεια αυτή ήδη τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται καθώς, ήδη, υπάρχει αποκλιμάκωση της λιανικής πώλησης.

Ο υφυπουργός
Γεώργιος Βλάχος

 
Template
Template Template Template

Με δυο λόγια

Ακούγοντας σας σήμερα στο SKAI RADIO μέσω διαδικτύου ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα για το έργο σας.  Πόσο μάλιστα όταν επισκέφτηκα και την ιστοσελίδα σας, ομολογώ ότι κάνετε πού σοβαρή δουλεία στη περιοχή σας. Μπράβο σας σε εσάς και τους συνεργάτες σας. Αν και η υπόθεση του Ολύμπου είναι υπόθεση όλων μας.
Κ.Γ. Λονδίνο
 
Studentsdesign