Studentsdesign  
Studentsdesign  
Studentsdesign Studentsdesign Studentsdesign
Studentsdesign

Μας εκφράζουν

Advertisement
Template
100 ΔΩΡΗΤΕΣ: Η πρώτη συνάντηση του πυρήνα
08.03.09

Image 

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009, στις 7 το βράδυ, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, του πρώτου πυρήνα εθελοντριών και εθελοντών από την πόλη μας, οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να πληροφορηθούν σε βάθος σχετικά με το θέμα της δωρεάς οργάνων.

Image

"Η μεταμόσχευση είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας και οι απλοί ΠΟΛΙΤΕΣ αποτελούν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας." Με αυτή την φράση ξεκίνησαν την ομιλία τους οι οι συντονίστριες Μεταμοσχεύσεων του Γραφείου Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, Έφη Καλλέργη και Δήμητρα Ζαχαρούδη.

Image 

Οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν σε πληθώρα θεμάτων, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των ερωτημάτων που θα μπορούσε να θέσει ένας υποψήφιος δωρητής. Μετά την 60λεπτη ομιλία τους ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των 75 περίπου εθελοντών και των εκπροσώπων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, οι οποίο μάλιστα δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για την συμμετοχή των συμπολιτών μας: "Είναι από τις λίγες φορές που μιλάμε σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό εθελοντριών και εθελοντών. Η Δωρεά Οργάνων και ιστών είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και σπάνια μπορεί να βρει κανείς ένα τόσο ευρύ ακροατήριο", είπε χαρακτηριστικά η κα. Καλλέργη. 

Με κεντρικό σύνθημα «Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας...» οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν στην ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων και στους στόχους που θα πρέπει να θέσουν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας στο μέλλον.

«Η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική & τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων & όλου του κοινωνικού συνόλου…»

H πρώτη συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας ενός εθελοντικού πυρήνα πολιτών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου με σκοπό την ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σχετικά με τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση.

Image 

Οι επόμενοι στόχοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας είναι

  • Διεύρυνση της αποδοχής της ιδέας της δωρεάς οργάνων
  • Ενημέρωση των συμπολιτών και ευαισθητοποίησή τους απέναντι στη δωρεά οργάνων
  • Καταπολέμηση των φοβιών, προκαταλήψεων και της καχυποψίας για την αξιοπιστία του συστήματος (π.χ. διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου, παράνομο εμπόριο οργάνων) που δημιουργούν αρνητική διάθεση στους δυνητικούς δωρητές
  • Ενίσχυση της γνώσης ειδικών κοινών σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία και τις δικλείδες ασφαλείας που ισχύουν για την μεταμόσχευση. Ενίσχυση της πίστης στο σύστημα των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας.
  • Ενδυνάμωση του προφίλ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του κοινωνικού ρόλου που επιτελεί

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, χθες, μετά το τέλος της συζήτησης, συγκροτήθηκαν 8 ολιγομελείς ομάδες (5 έως 10 ατόμων) οι οποίες κάθε Σάββατο, από την 21η Μαρτίου μέχρι και την 11 Απριλίου 2009  θα αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες στο κέντρο της πόλης με στόχο την ανεύρεση και άλλων ενδιαφερομένων. Οι ενέργειες αυτές θα κορυφωθούν τον Απρίλιο, με μία ενημερωτική ημερίδα όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας, ανάμεσά τους και η Προϊσταμένη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Μ. Αθηνά Γόμπου, η οποία θα μιλήσει για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμοσχευτική διαδικασία. Η κα Ρ. Παπαδοπούλου, Διευθύντρια του Αιματολογικού Τμήματος του Νοσοκαμείο Κατερίνης θα αναπτύξει το θέμα «Δημόσιες Τράπεζες Βλαστοκυττάρων»

Η δράση "100 Δωτητές από την Πιερία" διεξάγεται υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και σε συνεργασία με το Κρατικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Η Ομάδα μας ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Κατερίνης για την διάθεση 500 T-Shirts τα οποία το επόμενο χρονικό διάστημα θα διατεθούν στους συμπολίτες μας, όπως και τον διευθυντή του 11ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης κ. Μπέγγο Γεώργιο για την διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου.

 
Template
Template Template Template

Με δυο λόγια

Είπα, λοιπόν, να κοιτάξω μήπως έχετε ιστοσελίδα και φυσικά σας βρήκα.
Από τα λίγα που έχω δει μέχρι στιγμής, οφείλω να ομολογήσω ότι έχω μείνει άφωνη, αλλά και πολύ εντυπωσιασμένη από τις δράσεις και πρωτοβουλίες σας και γι’αυτό ένιωσα την ανάγκη να σας συγχαρώ όλους.
Δέσποινα  Δ., Χαλκιδική
 
Studentsdesign